KRVAVI POHOD

Godina od masovnog ubistva koje je počinio Uroš Blažić u Srbiji: Ubio devet, ranio 12 ljudi!

Nakon hapšenja ponavljao je da je masovno ubistvo počinio "jer su ga mještani omalovažavali"

Uroš Blažić: Rekao da ga omalovažavaju mještani. Telegraf.rs

E. T. / Telegraf.rs

4.5.2024

Prije godinu Srbiju i region je potresao zločin koji je počinio Uroš Blažić u svom krvavom pohodu. 

Prije tačno godinu dana Uroš Blažić je u selima Dubona i Malo Orašje počinio masovno ubistvo, kada je života lišio devet, a pokušao da ubije još 20 osoba, od kojih je ranio 12.

Dok je Srbija bila u šoku zbog masovnog ubistva u Osnovoj školi "Vladislav Ribnikar" koje se dogodilo dan ranije, u večernjim satima 4. maja došlo je do se zločina jednakih razmjera.

4. maj - Pristigla vijest o pucnjavi

Prve informacije o masovnom ubistvu pristigle su nešto poslije 23 sata. Govorilo se o tome da je došlo do pucnjave u selu Dubona. Informacije su se mijenjale iz minuta u minut, a prve su bile da ima nekoliko ranjenih, među kojima su djeca.

Naredna pristigla informacija bila je da su ubijene dvije osobe, a da je raspisana potjernica za Urošem Blažićem (21). Govorilo se o tome da je Blažić pobjegao u "mercedesu" nakon što je ispalio hice iz automatske puške iz vozila u pokretu.

Prema prvim dostupnim informacijama, Blažić je ranio sedmoro ljudi među kojima je bio jedan policajac. Oko ponoći su novinari Telegrafa koji su bili na mjestu masovnog ubistva, saznali da je mladić posljednji put viđen kod naplatne rampe Mali Požarevac.

Propucan automobil. Telegraf.rs

Ipak, tu crnoj statistici nije bio kraj jer su nove informacije o žrtvama konstantno pristizale.

Samo nekoliko minuta kasnije, objavljeno je da je mladi policajac izgubio bitku za život, ali i da je ubijena njegova sestra. Ubijeni i ranjeni u Duboni sjedili su na klupi u školskom dvorištu kada je na njih otvorena rafalna paljba.

Ministarstvo zdravlja je oko dva sata poslije ponoći saopštilo da je ubijeno više od osam osoba i da je veliki broj ranjenih i uputilo je hitan apel građanima da svako ko je u mogućnosti da krv.

Sela oko Mladenovca bila su pod policijskom opsadom, a putevi blokirani. U međuvremenu je pristigla i informacija da su ubijeni mladi i u selu Malo Orašje.

5. maj - Uhapšen počinilac

U jutarnjim satima 5. maja pristigla je vijest da je Uroš Blažić uhapšen u selu Vinjište kod Kragujevca, a otkriveno je i šta se zaista dogodilo u dva sela u okolini Mladenovca i Smedereva.

Blažić je, naime ušao u raspravu sa mladima koji su sjedili u školskom dvorištu u Duboni, da bi potom otišao po oružje i odvezao se do sela Malo Orašje, gdje je pucao u mlade koji su se okupili da ranije proslave Đurđevdan, zbog nastupajuće trodnevne žalosti, koja je proglašena zbog masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Nakon toga vratio se u Dubonu, gdje je otvorio vatru na okupljene u školskom dvorištu.

Ujak djevojčice koja je zadobila tešku povredu glave u Duboni ispričao je za Telegraf.rs da ne zna da li su mladići i djevojke upucani na klupama, pa donijeti do trotoara, ili su upucani na mjestima na kojima su ležali.

U panici je krenuo ka Beogradu da vidi u koju bolnicu su odvezli sestričinu A. S., ne razmišljajući, kaže, da li ima još povrijeđenih. A. S. je sa drugaricama do škole stigla tek nekoliko trenutaka prije pucnjave. Jedna devojčica nije stigla ni da izađe iz automobila i to ju je spasilo.

- Ona je izašla iz automobila i otpuzala iza škole. Ona je i bila ta koja je pozvala Hitnu pomoć - kaže M. S.

Istražitelji na licu mjesta. Telegraf.rs

Blažić je uhapšen osam sati nakon zločina, a krio se u kući svog ujaka u selu Vinjište kod Kragujevca. Prilikom hapšenja pronađen je i arsenal oružja koji je držao Urošev ujak. Nakon hapšenja ponavljao je da je masovno ubistvo počinio "jer su ga mještani omalovažavali".

Nakon inicijalnog hapšenja, Uroševa rodbina privedena je na razgovor u policiju.

Jake policijske snage tragale za Blažićem. Telegraf.rs

Otkriveno kuda se kretao Uroš Blažić

Nakon prepirke u selu Dubona, Uroš Blažić se uputio u kuću u naselju Varovnice u kojoj je živio. Tamo je uzeo oružje, a potom se odvezao u Malo Orašje, gdje je pucao, a potom u Dubonu, gdje je učinio isto.

Automobil je ostavio u šipražju, nakon čega je ukrao vozilo jednog mještatina sela Šepšin i otišao do naplatne rampe Mali Požarevac, gdje je uletio u taksi vozilo i tražio od vozača da ga vozi ka Kragujevcu. U taksiju je već bila putnica, te su uspjeli da ga ubijede da prvo nju odveze u selo kod Uba. Ona je Blažića lagala da je trudna, kako u automobilu ne bi napravio još neki nepromišljeni korak.

Taksista je Blažića ostavio u Vinjištu, nakon čega je pozvao dispečere, a potom i policiju.

Povrijeđenoj djevojci amputirana ruka

Uporedo sa vijestima o hapšenju, pristizale su i informacije o povrijeđenima.

Djevojka N. V. iz Dubone teško je ranjena u pucnjavi, a iz njene porodice saopštili su da su povrede bile toliko teške da su ljekari morali da joj amputiraju ruku.

Tog dana je i bolnica u Smederevu pružila informacije o povrijeđenima o Malom Orašju, a saopštili su da je tokom noći primljeno 10 pacijenata, od kojih je četvoro preminulo, a troje, zbog teškog stanja, transportovano u Beograd.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je da svi povrijeđeni imaju prostrijelne rane i da su u teškom stanju.

Pronađen arsenal oružja

Nakon hapšenja Uroša Blažića, u kući u kojoj je živio, kao i u kući njegovog ujaka u Vinjištu, pronađen je arsenal oružja.

Policija je pretresom kuće u kojoj je Blažić živio, pronašla karabin sa optikom, pištolj, signalni pištolj, dva prigušivača, lovački nož i druge delove oružja, 164 metka različitog kalibra, 13 lovačkih patrona, 12 čahura, 4 signalna metka i 25 komada karabinske municije.

Također, prilikom pretresa kuće i pomoćnog objekta u naselju Vinjište, policija je pronašla četiri ručne bombe, više kutija sa pištoljskom municijom, više komada puščane municije, okvir za pištolj, dva okvira najverovatnije za automatsku pušku, nosač optike, kao i automatsku pušku bez fabričkog broja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.