Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123
Pokazuje rezultate 21 do 28 od 28

Tema: Bratunac

 1. #21
  jerlagicv
  Guest

  Re: Bratunac


  Hans (desno) sa povratnicima u Bratuncu

  Kupuje domaće od povratnika i donira logorašima

  Prošle godine kupili dvije tone pekmeza, koji su dijelom prodali u Njemačkoj...
  05.06.2008. 21:39

  Jedini način da izgradimo državu jeste da proizvodimo domaću hranu, kazao je, između ostalog, Hans Peter Huber, međunarodni projekt-koordinator humanitarne organizacije koja pomaže istočnu Evropu, u razgovoru sa privrednicima i poljoprivrednicima povratnicima u Bratunac.

  Hans se sa povratnicima sastao u prostorijama Zemljoradničke zadruge "Povratak" kako bi dogovorio otkup njihovih proizvoda koje ova HO potom donira udruženjima preživjelih logoraša u Sarajevu i Goraždu.

  - Razlog zbog kojeg smo prije pet godina došli ovdje jeste to što smatramo da je povratak najbitniji ali i najopasniji projekt u ovoj državi. Prošle godine preko ZZ "Povratak" kupili smo dvije tone pekmeza koji smo dijelom donirali logorašima, a dijelom prodali u Njemačkoj - kaže Hans.

  Zemljoradnička zadruga "Povratak" osnovana je 2006. godine, ima tri stalna radnika, oko 200 sezonskih i više od 60 kooperanata.

  - Želimo pomoći povratak. Domaće proizvode koje otkupljujemo od povratnika plasiramo u Francusku, Sloveniju i Italiju. Saradnja sa ovom HO dodatno će nam pomoći - ističe predsjednik ZZ Nedžib Salkić.

  Živjeti od svog rada

  - Povratnici su iskazali spremnost da žive od svog rada, a za to im je najpotrebniji plasman proizvoda. Preko Zadruge i ove humanitarne organizacije to će im biti omogućeno - kazao je Refik Begić, savjetnik potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe.

  Autor: Ms. Mu.

 2. #22
  jerlagicv
  Guest

  Re: Bratunac

  IZGRADNJA DRUŠTVENOG DOMA U MZ SUHA, OPĆINA BRATUNAC

  SARAJEVO, 11. juna (FENA) - Početak akcije izgradnje društvenog doma u MZ Suha, općina Bratunac, koja se provodi u okviru projekta „Za aktivne zajednice“, bit će obilježen u subotu, saopćeno je danas iz Fondacije "Mozaik".

  Projekt realizira Fondacija „Mozaik“ iz Sarajeva u partnerstvu s Udruženjem građana DON iz Prijedora, Omladinskim klubom „Pod istim suncem“ iz Jablanice i Udruženjem žena „Priroda“ iz Bratunca, radi izgradnje dobrosusjedskih odnosa među stanovnicima ruralnih povratničkih multietničkih zajednica u BiH.

  "Mozaik" i partneri provode niz promotivnih aktivnosti i pružaju edukaciju i pomoć članovima da bi uspješno zajednički planirali i provodili razvojne inicijative i potaknuli privrednike i lokalnu vlast da podrže njihov razvoj.

  U okviru projekta bit će realizirane akcije u tri povratničke, multietničke zajednice u BiH. U MZ Suha u Bratuncu planirana je izgradnja već spomenutog društvenog doma i sjedišta MZ, kao i kanala za reguliranje odvoda atmosferskih voda. Za Mjesnu zajednicu Ljeskare, općina Prijedor, bit će osiguran dovod pitke vode, dok će se u MZ Doljani, općina Jablanica, vršiti čišćenje divljih deponija te postavljanje kontejnera i izgradnja autobusnih stajališta.

  Završetak radova je predviđen u oktobru.

 3. #23
  jerlagicv
  Guest

  Re: Bratunac

  BRATUNAC: VLADA RS OBJAVILA POZIV ZA OBNOVU DESET KUĆA

  BRATUNAC, 11. JUNA (ONASA) - Član Komisije za obnovu i povratak u Opštini Bratunac Mirsad Hodžić izjavio je Agenciji ONASA da je trenutno otvoren Javni poziv Vlade Republike Srpske (RS) za izgradnju deset kuća na području Bratunca, namijenjenih interno raseljenim osobama i povratnicima.

  Prema njegovim riječima, Vlada RS je obezbjedila 75.000 KM za izgradnju pet kuća povratnicima Bošnjacima i 90.000 KM za izgradnju pet kuća interno raseljenim srpskim porodicama.

  "Prema projektu, korisnici će dobiti građevinski materijal i sredstva za njegovu ugradnju", kazao je Hodžić i dodao kako je na konkurs do sada podneseno 60 zahtjeva.

  Na području opštine Bratunac obnovljeno je 2.000 kuća, a prema evidenciji nadležne opštinske komisije, postoji još 1.200 zahtjeva za obnovu i rekonstrukciju.

 4. #24
  jerlagicv
  Guest

  Re: Bratunac

  STIPENDIJE OPĆINE NOVO SARAJEVO ZA SREBRENIČKE I BRATUNAČKE SREDNJOŠKOLCE I STUDENTE

  SREBRENICA, 11. JUNA (ONASA) - Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo sa saradnicima danas je u Srebrenici uručio 36 stipendija srebreničkim i bratunačkim srednjoškolcima i studentima, javio je dopisnik Agencije ONASA.

  U narednih deset mjeseci devet srednjoškolaca iz ovih dviju susjednih općina primaće mjesečno po 50, a 27 studenata po 100 konvertibilnih maraka.

  Glavni uslov za dobivanje stipendije bio je da su se učenici i studenti vratili u prijeratna prebivališta.

  Općina Novo Sarajevo je ove godine iz budžeta izdvojila 320 hiljada maraka za stipendiranje učesnika i studenata.

 5. #25
  jerlagicv
  Guest

  Re: Bratunac

  PROJEKAT 'ZA AKTIVNE ZAJEDNICE': POČELA IZGRADNJA DRUŠTVENOG DOMA U MZ SUHA, BRATUNAC

  SARAJEVO, 17. JUNA (ONASA) - Radna grupa Mjesne zajednice (MZ) Suha, opština Bratunac, organizovala je proteklog vikenda radnu akciju pod nazivom "Gradeći Društveni dom - Gradimo MZ Suha", u okviru projekta "Za aktivne zajednice", kojeg realizira Fondacija "Mozaik" iz Sarajeva, u partnerstvu sa Udruženjem građana (UG) DON iz Prijedora, Omladinskim klubom "Pod istim suncem" iz Jablanice i Udruženjem žena "Priroda" iz Bratunca.

  U okviru projekta biće realizirane akcije u tri povratničke, multietničke zajednice u BiH, MZ Suha u Bratuncu, MZ Ljeskare, opština Prijedor i MZ Doljani, opština Jablanica, saopćilo je Udruženje "Priroda".

  Projekat "Za aktivne zajednice" finansijski je podržan od Evropske unije (EU) sa 143.925 eura.

  Ova sredstva namijenjena su za promotivne aktivnosti i edukaciju, te kontinuiranu pomoć članovima zajednica, kako bi uspješno zajednički planirali i provodili razvojne inicijative, na najbolji način iskoristili vlastite resurse i potaknuli privrednike i lokalnu vlast da podrže njihov razvoj.

  S obzirom na to da je projekat "Za aktivne zajednice" u okviru programa CARDS 2006, čije procedure ne dozvoljavaju bilo kakva ulaganja u rekonstrukciju, inicijalna sredstva za unapređenje lokalne infrastrukture u navedenim zajednicama nisu osigurana, te je u toku kampanja prikupljanja sredstava.

  Mještani MZ Suha do sada su, uz pomoć Fondacije "Mozaik", prikupili 19. 622 KM, a planirani budžet cjelokupne akcije izgradnje društvenog doma i sjedišta MZ, te kanala za regulisanje odvoda atmosferskih voda, je 32.582 KM.

  U akciji izgradnje društvenog doma u MZ Suha učestvovalo je 75 volontera i ostvareno je 600 sati volonterskog rada, a akcija je realizirana uz podršku Radija Bratunac, te firmi MVD Bratunac, ALFA-G, STR "Cilj", "Pilane Gavrić" i PP "Vulić".

 6. #26
  jerlagicv
  Guest

  Re: Bratunac


  Saliha, Admir i Mustafa Golić na akciji krčenja puta

  Nakon 16 godina prvi put u selu obraslom u korov

  Skoro da nema ni traga da su na ovom prostoru živjela 282 stanovnika u 63 kuće...
  14.06.2008. 15:01

  Dvadesetak prijeratnih stanovnika Pirića kod Bratunca počeli su akciju čišćenja puta do njihovog sela u koje 16 godina niko nije ulazio. Pridružila im se i Humanitarna organizacija "Bauern helfen Bauern" (BHB), čiji je predstavnik Namir Porić obezbijedio potrebni alat za čišćenje i izrazio spremnost da ispred ove humanitarne organizacije pomogne povratak.

  - Dao sam im alat na revers kako bi pročistili put do sela. Zavisno od interesa povratnika, BHB će pomoći i sa montažnim kućama - kaže Porić.

  Put i samo selo, udaljeno 15 kilometara od Bratunca, potpuno su obrasli u šikaru i skoro da nema ni traga da su na ovom prostoru nekada živjela 282 stanovnika u 63 kuće.

  - Do sada je 15 porodica izrazilo želju za povratkom. Općina će podržati njihove nakane u skladu sa mogućnostima. Prije svega, potreban je put jer bez njega nema ni donatora - kazao je Mustafa Golić, zamjenik načelnika Bratunca koji se pridružio akciji.

  U selu smo zatekli Ekrema Šečića, njegovu suprugu Salihu i njenog brata Admira kako čiste svoje imanje.

  - Trenutno živim u punčevoj kući u selu Borići kod Bratunca. To nije rješenje. Želim se vratiti na svoje, da imam svoju kuću. Nemam posla, a ovdje mi propada 100 dunuma zemljišta koje bih mogao obrađivati - ističe Šečić.

  Autor: Ms. Mu.

 7. #27
  jerlagicv
  Guest

  Re: Bratunac

  BRATUNAC: UREĐUJU SE GRADSKI PARK I PLAŽA NA DRINI

  BRATUNAC, 31. jula (FENA) - U toku je realizacija zajedničkog projekta Regionalnog ekološkog centra (REC) i općine Bratunac na uređenju gradskog parka i plaže u Krasanpolju.

  "REC je prethodne dvije godine vršio izradu Lokalnog ekološkog akcionog plana (LEAP) i u sklopu tog projekta planirao 100.000 KM za uređenje gradskog parka i plaže na Drini. Pored tih sredstava opština učestvuje sa 60.000 KM", rekao je načelnik Nedeljko Mlađenović.

  Dodao je da će se realizacijom ovog projekta završiti treća faza, koja ujedno predstavlja konačno uređenje parka.

  "Završetkom radova na uređenju plaže bit će stvoreni uslovi za organizovanje većih manifestacija na Drini, gdje se može okupiti preko 5.000 učesnika", rekao je Mlađenović.

  Općina je uradila Regulacioni plan za 195.000 kvadratnih metara, od čega je uređeno opštinsko zemljište površine 94.000 kvadratnih metara.

  "Planiramo da izvršimo dodjelu tog zemljišta za gradnju objekata, prema Regulacionom planu, investitorima koji su već izrazili interesovanje za ulaganja u to područje", istakao je Mlađenović.

 8. #28
  halal biker Ragib Cena avatar
  Datum pristupanja
  Sep 2008
  Lokacija
  Najljepši grad na svijetu- Goražde
  Poruke
  5,221

  Re: Bratunac

  Nije predizborno vrijeme, pa me niko ne obilazi!

  - Udri Fato, udri Haso! To je sve što meni znaju reći naše vlasti, i to kad njima treba - pred izbore ili tokom njih. A kad nani trebaju oni pomoći, onda nema nikoga!
  Ovim riječima je Fata Orlović, povratnica u Konjević Polje kod Bratunca, iskritikovala bh. vlasti, odnosno bošnjačke predstavnike u njoj, koje joj pružaju podršku samo onda kad njima trebaju na taj način prikupljeni politički poeni.
  - Neka njih dragi Allah kazni i neka im da sve po zasluzi, to je ono što im ja želim! Samo treba pravedno govoriti i ništa više - kazala je ova, kako je inače u šali nazvaše, najpoznatija "vlasnica crkve u svijetu" za "San".
  Naime, Orlović, zahvaljujući indolentnosti bh. vlasti, još uvijek čeka da se Srpska pravoslavna crkva i vlasti RS smiluju i izmjeste bespravno sagrađenu crkvu iz njenog dvorišta. Ona već devet godina pokušava istjerati pravdu. Insistirajući da se iz njenog dvorišta ukloni pravoslavna crkva, dolazila je nekoliko puta i u verbalni sukob sa onima koji ne žele da maknu crkvu iz njenog dvorišta, zbog čega je i osuđena presudom Okružnog suda Bijeljina na mjesec dana uvjetno, ukoliko u roku od godinu dana ne načini isti prekšaj.
  - Najlakše je na meni provoditi silu, a kad ja tražim svoju pravdu, to se onda osporava kako se zna i umije. Ovo je moje dvorište i moje vlasništvo i ja sam svog advokata agažovala da sve preduzme kako bi se konačno okončala ova moja agonija - poručila je Orlović i ponovo podvukla da njoj ne smeta crkva kao vjerski objekat i ona je poštuje, ali joj smeta što je na njenom privatnom vlasništvu.
  (san.ba)
  Bošnjaci nemaju neprijatelja - oni imaju sami sebe i što vrijeme više odmiče oni sami sebi postaju sve više nesavladiv neprijatelj i - to je dovoljno za uništenje!

Informacije o temi

Users Browsing this Thread

Trenutno 1 korisnik/a pregledava ovu temu. (0 član/ova and 1 posjetioca)

Pravila pisanja poruke

 • Ne možeš otvoriti novu temu
 • Ne možeš ostaviti odgovor
 • Ne možeš stavljati dodatke
 • Ne možeš uređivati svoje postove
 •