SVJEŽE NAMIRNICE

Stiže nam ukusna proljetna hrana

Nakon zime u kojoj smo uživali uglavnom u težoj i masnoj hrani želimo se vratiti lako probavljivim obrocima i svježim namirnicama

Salata. Screenshot

25.3.2024

Proljeće je i službeno počelo, kalendarski smo zakoračili u ovo svima drago godišnje doba. Veselimo se proljetnim šetnjama, laganoj odjeći, suncu, cvrkutu ptica i kavama na terasama. No, ono čemu se također veselimo je proljetna hrana, želimo nešto lagano i svježe, prenosi Krenimo zdravo.

Svježe namirnice

Jedva čekamo napuniti korpe raznim šarenim voćem, a frižider raznim svježim povrćem. Nakon zime u kojoj smo uživali uglavnom u težoj i masnoj hrani želimo se vratiti lako probavljivim obrocima i svježim namirnicama.

Donosimo popis proljetne hrane i ideju za ukusnu salatu. Ovdje ćemo odmah napomenuti kako u skladu s principima pravilne prehrane trebamo jesti što manje procesuiranu hranu, dakle cjelovite namirnice.

Osim toga, iako su nam razne fotografije smoothieja predivne, ipak iskoristite voće i povrće za žvakanje, kako biste unijeli vlakna i osjećali veću sitost. Smoothie spremite tek povremeno kao desert u kojem ćete rado uživati na svojem balkonu.

Proljetna hrana

Dakako da se najviše veselimo svježem povrću i voću. Iako nam je većina povrća dostupna, ako ne u svježem, onda smrznutom obliku, ipak ništa ne može zamijeniti okus svježeg povrća poput šparoga, cvekle, blitve, krastavaca, brokule, rukole, mrkve, zelena salata, avokado, mladi luk, rotkvice, maslačak, mladi krompiri matovilac.

Proljetno voće koje će vas dočekati na pijacama i na odjelima voća i povrća u trgovinama su jagode, kivi, ananas, trešnje, borovnice i marelice.

Ne zaboravite i na orahe, svježi sir, jaja, mahunarke poput boba i graška te razno začinsko bilje koje obiluje antioksidansima, kao što su menta, vlasac, bosiljak, peršun i kopar.

Ukusna salata

Salate su izvrstan način odabira i pripreme obroka jer su brzo gotove, sadrže svježe namirnice, mogu se ponijeti na posao te svaki put možemo napraviti drugačiju salatu, zahvaljujući velikom izboru namirnica.

Sastojci: 1 šoljica baby špinata, pola avokada (narezanog na kriške), 150 g kozica, 1 kašika maslinovog ulja, 2 mlada krompira, 1 kašika svježeg bosiljka.

Sastojci za preljev: 1 čajna kašičica maslinovog ulja, 1 čajna kašičica limunovog soka, 1 režanj bijelog luka (nasjeckan), pola čajne kašičice meda, crni biber, so, prstohvat origana.

Priprema:

1. Krompir operite i ostavite u hladnoj vodi. Zagrijte lonac vode do vrenja, ubacite krompire i kuhajte oko 15 – 20 minuta, dok ne omekša.

2. Kad je skuhan, ogulite ga i narežite na ploške.

3. Kozice isperite pod vodom i osušite krpom.

4. Zagrijte maslinovo ulje na tavi na srednje jakoj vatri, a potom dodajte kozice tako da budu raspoređene po tavi u jednom sloju.

5. Kozice pecite nekoliko minuta sa svake strane, a kada postanu ružičaste i čvrste s bijelim repovima, znači da su pečene pa ih sklonite s vatre.

6. Potom pripremite preljev tako da u maloj zdjelici pomiješate sve sastojke za isti.

7. Na tanjir stavite najprije baby špinat, potom rasporedite kriške krompira i avokada, dodajte kozice te na kraju prelijte napravljenim preljevom.

8. Ukrasite svježim bosiljkom.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.