Obavijest

Collapse
No announcement yet.

Dnevni Avaz help

Collapse

Here you can find answers to questions about how the board works. Use the links or search box below to find your way around.

Forumi, teme i postovi

Šta je forum?

Forum je mjesto online diskusije. Također, ponekad naziva "zajednica" ili "forum", a može sadržavati nekoliko kategorija, koji se sastoje od foruma, tema i pojedinačnnih postova. Sadržaje na forumu kreiraju njegovi članovi, a koriste se za razmjenu ideja, mišljenja, stavova...

Kako je sve to struktrirano?

Forum kao cjelina sadrži razne kategorije, koji sadrže svoje forume ili pod-forume(više specifičnih predmetnih područja), koji sadrže teme (razgovori o različitim temama) koji su sastavljeni od pojedinačnih postova (gdje korisnik piše nešto).

Obično početna stranica zajednice ima popis kategorija i foruma, sa osnovnom statistikom za svaki - uključujući broj tema i postova, te koji je član objavio najnoviji post.

Kako ću se snaći?

Kada kliknete na ime foruma, bit ćete preusmjereni na popis tema koje sadrži. Tema je razgovor između članova ili gostiju. Svaka tema počinje kao jedan post i raste tako što razni korisnici daju odgovore ili komentare.

Da biste pokrenuli novu temu, kliknite na tipku 'Nova tema' (potrebna je dozvola za to).

Teme mogu biti posložene na mnogo različitih načina. Prema obrascu foruma, tema sa najnovijim postovima je na vrhu. No, ovaj poredak možete jednostavno promijeniti. Na primjer da biste na vrhu dobili temu sa najviše postova, kliknite izbornik Filter u gornjem desnom dijelu popisa tema. Izbornik Filter vam nudi opcije koje trebate za sortiranje trenutne stranice.

Pregledanje više stranica

Ako postoji više tema za prikazivanje nego što može stati na jednu stranicu, možda ćete vidjeti okvir "Stranica", koji sadrži brojeve stranica. To znači da je popis tema podijeljen na dvije ili više stranica. Ova metoda se često upotrebljava za podjele raznih stavki na forumu.

Šta su "Istaknute" teme?

"Istaknute" teme su teme koje su administrator ili moderator proglasili i označili kao važne. Takve teme ćete naći na vrhu popisa tema i tu ostaju čak i ako u posljednje vrijeme na tim temama nisu pisani novi postovi. Svrha takvih tema je da važne informacije budu vidljive i dostupne u svakom trenutku.

Kako čitati temu?

Da biste čitali sadržaje u nekoj temi, kliknite na njen naslov. Svaki post u temi piše član ili gost. Vidjet ćete neke kratke informacije o članu koji je pokrenuo temu s lijeve strane poruke.

Da biste odgovorili na postojeću temu, kliknite dugme Odgovori. Ako se ovo dugme ne pojavljuje na nekim temama, to znači da niste prijavljeni kao član ili da nemate dopuštenje za odgovor ili da je tema zatvorena za nove odgovore.

Takođe, na dnu stranice možete vidjeti okvir za odgovor. Ovdje možete brzo unijeti odgovor. Ako kliknete link Citiraj na bilo koji odgovor, sadržaj tog posta automatski će biti dodan u okvir za odgovor. Ako kliknete na Citat na više postova, možete navesti više citata u jednom odgovoru.

Kako saznati više o članovima?

Da biste pregledali podatke o određenom članu, kliknite na korisničko ime člana. To će vas odvesti na javnu stranicu njegovog profila.

Šta je navigacijska traka?

Navigacijska traka na vrhu svake stranice sadrži linkove koji vam pomažu u kretanju kroz sadržaje foruma. Područje 'breadcrumb' u gornjem lijevom uglu pokazuje gdje ste sada. Obrazac na desnoj strani omogućava brzo prijavljivanje.

Mogu li promijeniti izgled foruma?

Ovisno o podešavanjima koja vrši administracija foruma, možda ćete moći promijeniti stil foruma pomoću mjenjača stila u donjem lijevom dijelu stranice. To vam omogućuje odabir različitih stilova koji mijenjaju šemu boja i izgled zajednice. Ako se ova opcija ne pojavljuje, to znači da vam administracija nije pružila tu mogućnost.

Working...
X