Obavijest

Collapse
No announcement yet.

Bosanci - turistički visak (opet)?!

Collapse
X
 • Filter
 • Vrijeme
 • Show
Clear All
new posts

 • Bosanci - turistički visak (opet)?!  Koliki gad moras biti da Bosancu natjeraš suze na oči?

  Jebeno je početi priču sa "bio" jer odmah znate da ga nema više. Ali je vrijedilo to što je bio, više nego nekih besmislenih stotinu kojih još uvijek ima.

  Kad je počeo rat nisu htjeli napustiti Sarajevo. Voljeli su ga dušom onih koji su u njemu proveli život, dobili dijete, izgradili dom pun ljubavi. Inat je ubio i magare, rekla je baba stežući ispucale ruke i okrećući se ka prozoru spretno da joj ne vidimo suze. Tih godina bila je na duploj dozi tableta i u vrijeme Dnevnika bi iznenada morala zatvarati kokoši.

  Preživio je sve užase sarajevske opsade, da bi jednog popodneva, godinama kasnije, u miru, umro od infarkta. "Kako ćemo? Lako ćemo!" On je izmislio tu frazu. On je tu frazu živio punim plućima. Mi klinci smo ga obožavali. Bio je naš Bog smijeha i uvijek novih i nepredvidivih zapleta. Davao je sebe za svaku sekundu, uživao u životu kao da će ga evo, baš sad, nestati. Na isti način je trošio i pare. S njim je more bilo zabava do zadnje pare u novčaniku. Makarska će u našim djetinjim sjećanjima tako zauvijek mirisati na sol na pedalinama, na razbijena koljena na toboganima, bicikle kroz vrelih plus četrdeset, sladolede i pizze.

  Makarska danas, 2011. godine, na naslovnici tjednika "Makarsko primorje", u debilnom tekstu donosi grozomoran rasistički naslov "Gosti koji su višak". Ne treba vam Nostradamus, čarobna kugla ili jedna od noćnih vračara s RTL-a, da biste saznali čiji su ručnici na turističko-nacističkoj vagi najbezvrijedniji. Naravno, oni bosanskohercegovački. Da ne kompliciramo s ovim dugim nazivom te "čudne, a primitivne zemlje", ionako smo pod visoko civiliziranim okom jednog dijela Dalmacije, svi mi podvedeni pod zajednički posprdni nazivnik - Bosanci.

  Ovaj ljigavi naslov potpisuje urednik samog makarskog tjednika, izvjesni Ivo Ćurković, a list je vlasništvo Grada Makarske. Urednik tjednika je također, čudnog li čuda, HDZ-ovac. Kad si takvih impozantnih referenci, nije teško napisati ovakve stvari : "Bolji je jedan gost koji će dnevno ostaviti 500 eura nego njih deset koji će ostaviti po 30 eura ili njih nekoliko stotina ili tisuća koji vikendom dolaze iz BiH na jednodnevne izlete. Turizam je na ovaj način u problemima. Radi se o kampanjskim gostima koji smetaju, ali koje se ne može izbjeći i eliminirati."

  Godinama ne dolazim u Makarsku. Ponekad mi samo služi kao tranzitno mjesto do Brača. Nevjerojatno! Iz Bosne i Hercegovine sam, a znam što je i gdje se nalazi neki dalmatinski, skuplji od prosjeka, otok. Još veći kaos je to što na trajektu, pa kasnije i u hotelu sretnem još podosta takvih, sasvim čovjekolikih, "Bosanaca". U restoranu se nasmijem kad čujem neki tuzlanski ili čitlučki naglasak kako naručuje grdobinu, a ne vadi paštetu iz stražnjeg džepa, lopovski otuđenu sa švedskog stola na doručku. Ne zato jer mi je čudno kako si i kojim to čarolijama mogu priuštiti ribu rezerviranu samo za "goste prve klase", nego jer odmah zamislim kako se, kao i svi mi zemljopisno netalentirani za morsku ribu, nespretno bore sa kostima iste.

  Iako je mišljenje slično Ćurkovićevom podosta rasprostranjeno na morskom teritoriju Republike Hrvatske, zbog divnih ljudi koje poznajem u Dalmaciji, kao i onih koje ne znam, ali vjerujem da ne gaje nikakve mrzilačke nagone prema "šlaufima i mišićima" iz BIH, ne želim da mi Ivo Ćurković bude personifikacija čitavog ljudskog akvatorija od Istre do Dubrovnika, kao što je Ivi Ćurkoviću jedna Argeta znak za izopćavanje cijele jedne susjedne države. Iako se, mangup, niti ne pita, kako je u ovoj lošoj ekonomskoj situaciji neka osoba uopće zaradila i za tu paštetu? Iako mu, tom hadezeovom piskaralu i neljudskoj nakupini arogancije, uopće ne pada na pamet da u ovakvoj politički i gospodarski rasturenoj BIH, mnogi uopće niti ne rade, te čak i kada odu na more, brižno kroz godinu sakupljaju novac samo da bi razveselili svoje klince, a njihova djetinjstva i živote učinili ljepšim.
  "Rasistički tekst vlasnika slane vode u Makarskoj"

  Ćurković, Vitez od Plaže, vlasnik slane vode u Makarskoj, je u svom rasističkom tekstu "slučajno" zaboravio napomenuti da su brojni hoteli i ugostiteljski objekti u tom gradiću podignuti iz pepela upravo zahvaljujući poduzetnicima iz Bosne i Hercegovine, koji danas državi plaćaju gomile poreza i koji su zapravo stvorili makarska mjesta za zabavu i razonodu "gostiju prve klase". Ma što već ta sintagma "prvoklasni gost" značila. To vjerojatno nije sinčić od kakvog bosanskohercegovačkog tajkuna, koji se sa ekipom zabavlja po makarskim klubovima i koji svako drugi tjedan utjerava svoju jahtu na "tankanje" goriva u makarskoj luci, u rezervoar promjera sobe i wc-a u stanu Ive Ćurkovića?

  Kad pomislim na rasističku retoriku Ive Ćurkovića, na dozvolu Makarskog tjednika da takav tekst ide na naslovnicu u središtu turističke sezone, ne mogu, a da se ne sjetim onih preostalih, naivnih hrvatskih zatelebanaca, s ove strane granice, u HDZ RH, kojeg su dosada spremno dovodili na vlast, ne očekujući ništa zauzvrat, dobijajući još i manje. Ne mogu da se ne sjetim svih nas ovdje u BIH koji punimo hrvatski proračun sa oko milijardu eura godišnjeg uvoza raznih roba. Ne mogu da se ne sjetim da RH samo s Buškog jezera izvlači 100 milijuna kuna godišnje čiste dobiti. A mi, turisti trećeg reda, plažni Židovi, na sve to šutimo. Spremimo tiho naše ručnike, ukrademo koje kupanje i proporcionalan broj sunčanih zraka, ne pišamo u more, ne pravimo nerede, ne razbijamo lokale, ne silujemo po plažama, ne padamo pijani sa stijena i ne gubimo se po brdima da GSS-ovci gube živce sa nama. Pa svejedno živciramo Ćurkovića. Iako zna da Makarske ne bi bilo da nema Bosne i Hercegovine. I da svoje elitne goste može objesiti mačku o rep, ako mu Bosanci i Hercegovci kolektivno pošalju odjeb.
  "Koliki gad moraš biti da čovjeku koji je djeci otišao po sladoled natjeraš suze u oči?"

  Nadam se samo da je njegovo prezime autohtono makarsko, budući da me jako podsjeća na prezime jednog našeg ovdašnjeg, a poznatog kriminalca. Bila bi zaista tragedija da je Ćurković zapravo muška Dijana Čuljak, osoba koja istinski pati od kompleksa svog podrijetla. Iako im je odanost stranci na vlasti i turistički nacizam podjednak.

  Ne znam ima li Ivo Ćurković djecu, ali znam da po Bosni i Hercegovini imate klince koji nikad nisu vidjeli more i koji ga sanjaju svako novo ljeto, nadajući se da će otac baš ove godine uspjeti od plaća koje mjesecima kasne sastaviti neki iznos da im priušti spust ispod Biokova. Te da će golf dvica izdržati truskanje do tog beskrajnog plavetnila. Koliki gad moraš biti da privatiziraš more i jednom takvom čovjeku koji je upravo otišao djeci po sladoled, natjeraš suze u oči sa naslovom "Gosti koji su višak"?

  by Martina Mlinarevic - Sopta

 • #2
  Originally posted by viper77 View Post
  mENI VALA DODZE SAMO DA ODEM IZ INATA PA NEK PIJEVAJU BORBENE

  Comment


  • #3
   Koje godine je stampan ovaj clanak??? Ili novinar jos ne zna da DEM ( DM ) vise ne postoji.

   Jucer na Facebook-u-


   Sedmični list Makarsko primorje
   Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama

   Građani Bosne i Hercegovine nisu dobrodošli na hrvatsko primorje. Oni su turisti drugog reda. Bosanci i Hercegovci su višak na plažama, jasno je poručilo HDZ-ovo glasilo, sedmični list - Makarsko primorje.
   Piše: Tatjana Sekulić
   Foto: Tportal.hr

   "Bolji je jedan gost koji će dnevno ostaviti 500 eura nego njih deset koji će ostaviti po 30 eura ili njih nekoliko stotina ili tisuća koji vikendom dolaze iz BiH na jednodnevne izlete… Turizam je na ovaj način u problemima. Radi se o kampanjskim gostima koji smetaju, ali koje se ne može izbjeći i eliminirati..."

   Ovo je dio teksta koji je objavljen u sedmičnom listu Makarsko primorje. Ne, tekst nije napisala novinarka Dijana Čuljak.

   Ovoga puta turisti iz BiH su zasmetali Ivi Ćurkoviću, novinaru i izvršnom uredniku sedmičnog lista, objavio je Tportal. Možda nije ni bitno, ali spomenimo da je riječ o glasilu HDZ-a, stranke koja upravlja Makarskom i izdvaja ogromne sume novca za finansiranje tog lista.

   Za Ćurkovića su turisti iz BiH, pogotovo oni od Banje Luke do Čitluka, samo kampanjski gosti koji smetaju, dolaze na jednodnevne izlete u Makarsku, zauzimaju mjesto na plažama, a uz to potroše jedva 15 eura, jer "voće kupuju u Bosni, a sendviče donose od kuće".

   Uz to turisti iz BiH zagađuju more u "lijepoj njihovoj" jer "mokre u vodi, a WC koriste samo u krajnjoj potrebi".

   Vrli novinar u svom "istraživačkom tekstu" složio se sa HTV-ovom novinarkom Dijanom Čuljak pa napisao da gosti iz BiH zauzimaju mjesto na plaži i jedina korist od njih je to što se ponekad istuširaju u Makarskoj i za to plate dvije kune, no nije izostavio spomenuti da je na drugim plažama tuširanje besplatno. Dakle, osim što turisti iz BiH zagađuju hrvatsko more, oni troše i hrvatsku vodu.

   Dragi građani Bosne i Hercegovine, zar vas nije stid što tako malo novca ostavljate zapadnim susjedima?

   Zar nije sramotno to što tokom cijele godine štedite da biste blizu dvije prosječne plaće dali gostoljubivim hrvatskim ugostiteljima i domaćinima? Uz to još besplatno "crpite" vitamin D iz njihovog sunca, zauzimate mjesta na plaži, a eventualno platite samo nekoliko kuna za tuširanje.

   Bh. omladina stvarno ima razloga da se stidi što u ugostiteljskim objektima na Makarskoj rivijeri ostavlja novac.

   A, taj dio hrvatskog primorja najviše i posjećuju Bosanci i Hercegovci. Kad sve zbrojimo, izgleda da stvarno važi ona "gdje prestaje logika tu počinje Bosna", jer građani BiH hrle u "lijepu njihovu" iako susjedi posljednjih godina često poručuju da nisu dobrodošli.
   Volim da te odpozadi gledam jer sprijeda izgledas kao retardirani majmun.

   Comment


   • #4
    Originally posted by labosanka View Post
    Koje godine je stampan ovaj clanak??? Ili novinar jos ne zna da DEM ( DM ) vise ne postoji.
    Prekjuce. Ja mislim da on nije nacisto ni koje je stoljece, a kamoli koja valuta se koristi u maticnoj mu drzavi.

    Comment


    • #5
     ja vala ljetujem u Turskoj, cijene iste, a kvalitet i kvantitet usluga 10 puta veci, a osim toga bar imam sta i vidjeti
     Allah mi je svjedok,
     nisam nikakav heroj,
     samo sam kralju rekao,
     Bosnjak sam, nisam broj.

     Comment


     • #6
      Originally posted by Drinski View Post
      ja vala ljetujem u Turskoj, cijene iste, a kvalitet i kvantitet usluga 10 puta veci, a osim toga bar imam sta i vidjeti
      Da se ne lazemo, jadranska obala je prelijepa (i ljepsa od turske).

      Porediti Tursku i Hrvatsku je nezahvalno, jer Turska ima puno duzu kulturu turizma, nego li sto je slucaj u Hrvatskoj. Obzirom da Turska puno toga nudi, time su i cijene konkuretnije (Hrvatska ima jedan jedini hotel sa pet zvjezdica, recimo).

      Ono sto je problem cjelokupnog hrvatskog turizma, sto ne mogu da izdignu iznad mentaliteta palanke. U ovom slucaju tome je i dodan vjeciti kompleks makarana, zvani "Dubrovnik" (obzirom da sam Dubrovnik ubire vise novca od cjelokupne Makarske rivijere, te da se u Dubrovnik turisti vracaju, dok u Makarsku, stranci po pravilu dolaze jednom, i nikada vise).

      Dodajmo tome i losu uslugu (Sol je i dalje jedini autohtoni hrvatski zacin, pa je s toga i hrana tradicionalno bljutava), visoke cijene (apartman od 150 evra ne vrijedi te cijene), i plus vjeciti animozitet (pojacan i zadnjim ratom) spram BiH, dobijemo upravo Culjka i takav tekst.

      Ne znam gdje ce ih odvesti sve to, ali jasno je da Oni uopste nemaju dugorocnu (zdravu) strategiju u turizmu. Zele novac odmah i sada, umjesto da ga ubiru decenijama. Ako zbog toga trebaju ispoljiti i malo sovinizma, niko nije briga (turisticka zajednica se nije oglasila povodom ovoga).

      Comment


      • #7
       Pa neka nadju resenje. Npr neka svaki turist ima ala iskaznicu, a ko nema takodje neka placaju dnevno koristenje plaze. Zaista smeta, mene je vec dva puta zadesilo na Makarskoj rivijeri da vec ujutro u 7 sati zablokiraju ulaz / izlaz. Inace ostavljamo svaki dan duseke i te stvari na plazi, kada se vikendasi pojave pobacaju sve na stranu ili pak u vodu. Ponasaju se krajnje nekulturno. O raspakivanju pecenih kokoski, doze piva , dovikivanja sa poznanicima preko cijele plaze, da ne pricamo. Fazon je da presjede na plazi a ne ulaze u vodu.hahhaha
       Volim da te odpozadi gledam jer sprijeda izgledas kao retardirani majmun.

       Comment


       • #8
        Originally posted by labosanka View Post
        Pa neka nadju resenje. Npr neka svaki turist ima ala iskaznicu, a ko nema takodje neka placaju dnevno koristenje plaze. Zaista smeta, mene je vec dva puta zadesilo na Makarskoj rivijeri da vec ujutro u 7 sati zablokiraju ulaz / izlaz. Inace ostavljamo svaki dan duseke i te stvari na plazi, kada se vikendasi pojave pobacaju sve na stranu ili pak u vodu. Ponasaju se krajnje nekulturno. O raspakivanju pecenih kokoski, doze piva , dovikivanja sa poznanicima preko cijele plaze, da ne pricamo. Fazon je da presjede na plazi a ne ulaze u vodu.hahhaha
        Makarska rivijera je oduvijek bila takva, i vrlo vjerovatno da ce takva i ostati. Oni jednostavno nemaju kapacitete vece od toga da im neko jede paradajz na plazi. Slicno bi bilo da pustinjaci u Kandaharu ocekuju da im na odmor dolazi Angelina Jolie. Ne ide...

        Ljudi koji zele pristojan odmor, zasigurno nece ici u Makarsku, vec na otok, ili Dubrovnik. Sasvim druga stvar bi bila da makarani imaju iole zrele ambicije. Nazalost, njihova jedina ambicija je da uzmu novac, a od koga i na koji nacin - njima je to sasvim svejedno.

        Comment


        • #9
         Originally posted by viper77 View Post
         Da se ne lazemo, jadranska obala je prelijepa (i ljepsa od turske).

         U ovom slucaju tome je i dodan vjeciti kompleks makarana, zvani "Dubrovnik" (obzirom da sam Dubrovnik ubire vise novca od cjelokupne Makarske rivijere, te da se u Dubrovnik turisti vracaju, dok u Makarsku, stranci po pravilu dolaze jednom, i nikada vise).
         .
         ma da ti kazem, nije bas da Turska nema stvari koje se mogu pogledati, pa jedno vece u Istanbulu, vrijedi 5 veceri na Stradunu.

         A i Dubrovnik je preskup za ono sto se nudi
         Allah mi je svjedok,
         nisam nikakav heroj,
         samo sam kralju rekao,
         Bosnjak sam, nisam broj.

         Comment


         • #10
          Visoki turizam je zastupljen na dubrovackoj rivijeri i sjevernom primorju . Tu su uglavnom zadovoljni strani turisti . Sve izmedju osim ostrva se ubilo za paradajz turiste , Cehe , Poljake i naravno bosance i hercegovce jer vrijedni domacini u ponudi mogu garantovati samo more i sunce . Ko ima kintu za aranzman njega croatia nece vidjeti ili mozda samo jednom .
          Ovaj clanak je cisti idiotluk jer treba zasluziti rejting na turistickoj berzi pa i turiste koji dolaze iz Bosne i Hercegovine .
          послиjе Тита
          пливадон

          Comment


          • #11
           Originally posted by plivadon View Post
           Visoki turizam je zastupljen na dubrovackoj rivijeri i sjevernom primorju . Tu su uglavnom zadovoljni strani turisti . Sve izmedju osim ostrva se ubilo za paradajz turiste , Cehe , Poljake i naravno bosance i hercegovce jer vrijedni domacini u ponudi mogu garantovati samo more i sunce . Ko ima kintu za aranzman njega croatia nece vidjeti ili mozda samo jednom .
           Ovaj clanak je cisti idiotluk jer treba zasluziti rejting na turistickoj berzi pa i turiste koji dolaze iz Bosne i Hercegovine .
           Upravo, a ovo je taj recept kako doci do turista:

           BRAČNI par iz Slovačke sinoć se, nešto prije ponoći, fizički sukobio s vlasnikom restorana u Baškoj Vodi, priopćila je splitska policija.

           40-godišnjem Slovaku su utvrđene teške tjelesne ozljede, a njegovoj 38-godišnjoj ženi i 40-godišnjem vlasniku restorana lakše. U sukobu je sudjelovalo čak i dijete slovačkog para, kojem su također utvrđene lakše tjelesne ozljede. Još nije točno poznato što je uzrokovalo sukob.

           Protiv sudionika tučnjave slijedi podnošenje Optužnog prijedloga za narušavanje javnog reda i mira. U tijeku su kriminalistički izvidi utvrđivanja okolnosti nanošenja teške tjelesne ozljede i ozljeđivanja djeteta.
           I sta koji moj oni ocekuju? Sta? Turiste koji ce im ostavljati 500 evra po danu?

           Comment


           • #12
            Necu da idem nigdje drugo na more vec na Jadran,ne mogu da lajem sta me zaboli sta o tome misle Culjci i sl.ne volim ni ja njihovo bljak pisanje

            Ostavimo na moru koliko mozemo,pokupimo svoje smece,cak da imam i grablje pograbila bih mjesto koje smo koristili na plazi

            Usput,zar tim novinarcicima ne smeta sto je BiH pretrpana hrvatskim proizvodima koji se vecinom i kupuju i tako se puni hrvatski budzet?

            Sto ne mogu kora na erende
            Možda će biti i ljepših vremena,ali ovo je naše.

            Comment


            • #13
             Da im nije bosanaca šipak (da izvineš) bi zaradili od stranih turista. Posebno Makarani!


             Možda jesu djelimično u pravu, posebno kad su u pitanju Hercegovcu. Blizu im je, idu na dan, plate parking i što popiju i pojedu nešto malo, a nešto se ponese i od kuće, ali zna se u kakvom stanju nam je država tj kako živimo, kolika su nam primanja etc. Ja skupljam čitavu godinu da bih otišla par dana na more. I sad treba da moja unučad nikad ne vide mora zato što ne možemo naručivati kavijar i šampanjac. Možda bi više zaradili da malo spuste cijene!!
             Ljetovala sam prije rata u dvadesetak različitih zemalja (i zato sam u društvu uvijek kotirala visoko). Negdje je bilo manje, negdje više lijepo, ali svugdje su se dobro odnosili prema gostima, pa taman da je crni *****in ili još gore-Amela Zuković. Samo Hrvati nešto glume. Vidim izvinuo se Josipović. Svaka čast!!!!!!!!!!! To je predsjednik za poželjeti!!!!!!

             Comment


             • #14
              Pa sta je sad problem ljudi su u pravu .Svi mi volimo one koji dobro plate .Ne kontam sta je sporno .Ma ebo Croate i onako ne idem dole ima u Bosni Srbiji i Montenegru boljih mjesta za obici
              Nije dobro zaboraviti dobro, dobro je smesta zaboraviti što nije dobro.

              Comment


              • #15
               Originally posted by fare123 View Post
               Pa sta je sad problem ljudi su u pravu .Svi mi volimo one koji dobro plate .Ne kontam sta je sporno .Ma ebo Croate i onako ne idem dole ima u Bosni Srbiji i Montenegru boljih mjesta za obici

               verujem dace iduce godine biti vise turista u crnoj gori
               nego u croatien

               Comment

               Working...
               X