Obavijest

Collapse
No announcement yet.

Fahrudin Radončić i SBB BiH: Politika i aktuelnosti

Collapse
Istaknuta tema
X
X
 • Filter
 • Vrijeme
 • Show
Clear All
new posts

 • Fahrudin Radončić i SBB BiH: Politika i aktuelnosti

  Na sastanku delegacija SDP-a BiH i SBB-a BiH u Sarajevu potpisan je protokol o saradnji.


  On sadržava niz mjera, ali i zvaničnu potvrdu da Savez za bolju budućnost BiH ulazi u državnu vlast.


  Prema istom sporazumu SBB BiH dobija mjesto ministra sigurnosti BiH i mjesto zamjenika ministra finansija BiH.


  SDP-ov kandidat će biti novi ministar odbrane BiH.

  Također je dogovoreno da predsjednici stranaka učestvuju u radu Vijeća ministara BiH kako bi se što efikasnije rješavali nagomilani problemi.
  O eventualnoj rekonstrukciji Federalne vlade razgovarat će se naknadno kada se riješi pitanje državne vlasti i četiri kantona u kojima su, prema riječima Zlatka Lagumdžije, vlade sinoć pale.

  Također je dogovoreno da predsjednici stranaka učestvuju u radu Vijeća ministara BiH kako bi se što efikasnije rješavali nagomilani problemi.

  O eventualnoj rekonstrukciji Federalne vlade razgovarat će se naknadno kada se riješi pitanje državne vlasti i četiri kantona u kojima su, prema riječima Zlatka Lagumdžije, vlade sinoć pale.

  Fahrudin Radončić
  , predsjednik SBB-a BiH je najavio da kao ministar sigurnosti BiH "neće kukati, već će vrijedno raditi kako je navikao i do sada". Tu funkciju ne doživljava kao mjesto prvog policajca. Najavio je saradnju sa međunarodnim faktorima i rad u interesu svih bh. građana.

  "Ovo je za nas kao lidere opozicije neočekivana situacija. No, pregovori naše dvije stranke su nastavljeni tamo gdje su stali prije više od godinu dana. Sa ulaskom SBB BiH u vlast stvari se vraćaju u normalu. Ovim će biti ispoštovana volja građana koji su na proteklim izborima tražili promjene
  ", istakao je Radončić.  Radončić je rekao da su na sastanku razgovarali i o tome kako otvoriti proces da do 2014. godine BiH uđe u NATO. Izrazio je žaljenje što "Sulejman Tihić nije reformirao SDA u modernu stranku centra".

  "Razlog nesaradnje više nije samo budžet. Vidjeli smo da SDA pokušava veliku priču iskoristiti za lokalne izbore", kazao je Radončić.

  Lagumdžija je istakao da su u četiri kantona ministri iz SDA već razduženi dužnosti i na njihova mjesta dolaze ljudi iz SBB BiH. Slično će, istakao je, uskoro biti učinjeno i u ostalim kantonima.

  Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a BiH je najavio da kao ministar sigurnosti BiH "neće kukati, već će vrijedno raditi kako je navikao i do sada". Tu funkciju ne doživljava kao mjesto prvog policajca. Najavio je saradnju sa međunarodnim faktorima i rad u interesu svih bh. građana.

  "Ovo je za nas kao lidere opozicije neočekivana situacija. No, pregovori naše dvije stranke su nastavljeni tamo gdje su stali prije više od godinu dana. Sa ulaskom SBB BiH u vlast stvari se vraćaju u normalu. Ovim će biti ispoštovana volja građana koji su na proteklim izborima tražili promjene", istakao je Radončić.  Protokol o uspostavi saradnje


  "Dnevni avaz" je došao u posjed "Protokola o principima uspostave saradnje između SDP-a i SBB-a BiH". Prenosimo ga u cjelosti:
  Socijaldemokratsku partiju BiH predstavlja Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP BiH. Savez za bolju budućnost BiH predstavlja Fahrudin Radončić, predsjednik SBB BiH.
  Utvrđuju se principi uspostave saradnje u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.
  S obzirom na neophodnost ubrzavanja sveukupnih reformi u društvu, potpisnici su saglasni i izražavaju spremnost i odgovornost za realizaciju:
  1. Ekonomskih, socijalnih, zdravstvenih, obrazovnih reformi i vladavine prava,
  2. Zakonodavnog i institucionalnog rješenja pitanja nelegalno stečene imovine po mogućnosti na državnom nivou, a obavezno na nivou FBiH u okviru pravosudng sistema,
  3. Aktivnosti u stvaranju ambijenta i podršci pravosudnim organima BiH u borbi protiv sistemske korupcije i organiziranog kriminala za koje se obje stranke slažu da predstavlja jedan od najvećih problema u proteklih 20 godina,
  4. Reforme policije s krajnjim ciljem povećanja njene efikasnosti i podizanja stepena sigurnosti građana, uz osiguranje njene operativne i finansijske nezavisnosti uz uvođenje civilne kontrole putem parlamenata i vlada,
  5. Dogovora i uspostavljenih principa potpisanih od strane lidera SDP, SNSD, HDZ, SDS, HDZ 1990 i SDA,
  6. Principa i prioriteta na kojima je definisan program Vlade FBiH za aktuelni mandatni period, uključujući i sporazum sa Sindikatom BiH,
  7. Pune provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci",
  8. Ubrzane provedbe svih potrebnih koraka za aktiviranje MAP-a i dobijanje punopravnog članstva u NATO savezu,
  9. Aktivnosti koje su neophodne za što brže dobijanje kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine u Evropskoj Uniji,
  10. Prihvaćenog principa da predsjednici stranaka potpisnica ovog Protokola personalno učestvuju u izvršnoj vlasti na državnom nivou.
  Sarajevo, 01.06.2012. godine.


  Nacionalizam je maligna bolest društva koja uzrokuje moralno-duhovni i materijalni slom zajednice.
  https://www.youtube.com/watch?v=XX3QEt7p6JU

 • #2
  Fahrudin Radončić na Centralnom Dnevniku FACE TV-a  Nacionalizam je maligna bolest društva koja uzrokuje moralno-duhovni i materijalni slom zajednice.
  https://www.youtube.com/watch?v=XX3QEt7p6JU

  Comment


  • #3
   Radmanović: Nadam se da promjene neće uticati na rad Vijeća ministara

   Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ponovio je večeras u Banjoj Luci da oni koji ne glasaju za ključne dokumente u BiH ili ne mogu ili teško mogu biti dio vladajuće većine, te ističe da ne očekuju da će najnovije promjene proizvesti bilo kakvu krizu u BiH.

   „Partneri u Federaciji su se danas dogovoirili oko određenih promjena“, rekao je Radmanović u izjavi novinarima i ponovio stav daje to 'ko će bio u koaliciji kada je riječ o bošnjačkim strankama pitanje za partnere u FBiH'.

   „Naravno da se u konačnici pitamo i mi iz RS-a, kao dio vladajuće većine u BiH“, kazao je Radmanović , komentirajući sporazum SDPBiH s SBB, koja će zamjeniti SDA.

   Ocijenio je da će naredna sedmica, vjerovatno, biti puna dogovora, ali se lično nada da ove promjene neće poremetiti „jedan hod koji je uhvatilo Vijeće ministara BiH“.

   Nije nam, kaže, potrebna bilo kakva kriza u BiH.
   Nacionalizam je maligna bolest društva koja uzrokuje moralno-duhovni i materijalni slom zajednice.
   https://www.youtube.com/watch?v=XX3QEt7p6JU

   Comment


   • #4
    Steta sto nisu odma posle izbora zajedno krenuli...bilo je logike da oni oforme vlast...al nije nikada kasno za pametne poteze.
    "Vi Rimljani ste sami krivi jer ste poslali vukove da čuvaju vaša stada a ne pastire."

    Comment


    • #5
     Stetoskopom...

     DA LI ZNATE ŠTA JE INTERES?:

     Interes je kad Zlaja zovne Fahru da u interesu države otjeraju Sulejmana koji tvrdi da to nije u interesu glasača

     Interes je mrtva privreda, mrtva ekonomija, a žive bogomolje u kojima nema vjernika jer su ih otjerali oni koji umjesto Boga štuju samo Interes!

     “Nije grehota biti Bosanac.
     Nije grehota biti Hercegovac.
     Nije grehota biti bilo ko u ovoj Bosni.
     I Hercegovini, da ne bude zabune.
     Grehota je imati televizor.
     I one jebene javne servise.
     Tek kad njih pogledam znam da me je sramota.
     A sramota me je jer mi još nisu isključili struju.”

     Prođe najljepši mjesec u godini. Maj! Ove godine, u BiH nebo je preplakalo najljepši mjesec u godini. Kako i ne bi! Nekako bi valjalo kad ne bi postojala historija, šta će nam kad samo govori o prolaznosti i umrlima, a opet, i mi ćemo jednoga dana umrijeti, a o nama će pisati historija! I ništa nije življe, a da ima svršeni vid glagola “umrijeti” kao ona! Smrtovnice su omasovile na banderama bosanskohercegovačkih gradova. Pogibije! Tumori! Ubistva i samoubistva! Nasilje! Umrli su principi. Dostojanstvo! Razum je na aparatima! Metastaza li je?!

     Sve polahko umire, a Interes sve življi! Interes je neko stanje koje je latinski jezik obilježio sa –inter –što znači “u sredini ili između” I –es-što znači “biti”, samo ja sad ne znam “između” koga ili čega je u BiH to “biti”!

     Sve je u vlasti nekolicine koji znaju šta je to taj Interes, oni žive to značenje, al ne znaju korijen riječi, kao ni čija je riječ!

     Interes je kad Zlatko Lagumdžija / čitaj SDP/ povuče pravi potez i pozove Fahru Radončića /čitaj SBB/ da udruže snage, u interesu države i izbace Sulejmana Tihića /čitaj SDA/ iz Vijeća ministara, a onda Sulejman Tihić kaže kako taj potez nije u interesu, pazi sad, glasača!!!

     Interes je i kad Međunarodna zajednica sve zna, a šuti i ništa ne radi. Radiće kad im bude u interesu da nešto urade!

     Interes je i kad imamo medijske servise koji glasačima pune glavu nesvršenim glagolskim vidom tipa: pljačkaju-kradu-otimaju-varaju-prijete-ubijaju ..i to sve za 3600 sekundi, a onda ih nestane sa scene. Ako ste mislili da ću reći i oni su umrli, prešli ste se! Oni su tek oživjeli, ali iza scene! Negdje su se uhljebili u federalnim i kantonalnim vijećima i skupštinama, u nadzornim odborima državnih i javnih preduzeća jer ko će kvalitetnije znati obavljati tako složene radne zadatke ako ne viđeniji spikeri/spikerke i urednici muzičkih programa, a urednici političkih emisija ostaju negdje u debeloj ‘ladovini!

     Interesi su i kad se svaka spodoba na dvije noge može kandidovati da predstavlja “glasače” tj. narod, tj. Nas sve, a onda se u vlasti pronađe u ono “između” iz latinskog jezika i zaboravi da je došao da promijeni “stanje” u državi pa se beli posveti sebi i onome “biti” jer zna da će sve tužbe adresirane na njegovo ime biti odbačene na nekoliko ročišta i “stepenova” kojekakvih sudova, a one koje bi mogle proći, zagube se u ladicama do zastare! To znači da ni zakoni nisu bez interesa!

     Interesi su i to što nam je “obrazovanje” svedeno na nivo sa kojeg omladina ni ukrštenicu neće znati popuniti u časopisu, ali će znati da pedere treba batinati, biće znalci u nasilju, uništavanju javne imovine, uživaoci raznoraznih narkotika i droga, a prosvjetni kadar će hodati ulicom sve luđi, bijedniji, okrećući se da vidi hoće li ga koji učenik ili roditelj motkom opaliti s leđa!

     Interes je mrtva privreda, mrtva ekonomija, a žive bogomolje u kojima nema vjernika jer su ih otjerali oni koji umjesto Boga štuju samo Interes!

     Sve je to samo interes, a dezinteres, šta je dezinteres?

     Dezinteres je kad ono malo što je ostalo Razuma, u metastazi, obilježi sjećanja Crvenim stolicama, Bijelim trakama, Svijećama u Dobrovoljačkoj, protestnim šetnjama, bacanjem bijelih ruža u krvavu Drinu… Stezanje kaiša na hlačama iz dana u dan!

     E kad mi umremo, historija će o nama pisati: Ovdje je živio bosanskohercegovački narod koji je na sav ovaj interes REPETIRAO OBRVU!

     (Piše: Azra Šehović, tacno.net, http://www.depo.ba/mediji/interes-je...teresu-glasaca)
     Plivadon (07.02.2017.): "Zašto u Zebama nije bilo Srba i Hrvata"?

     Comment


     • #6
      Definitivno na politickoj sceni u BiH je jad i cemer vec dugi niz godina...Samo se odradjuje za vlastiti interes.Drzava,narod il bolje sutra je nepoznato
      sve ove godine politicarima.Osnovni problem je sto se mito i korupcija nalazi u svakom zaposlenom na bilo kojem budzetu u drzavi...Prije sam pisao
      da vjerujem da ce Tomo Nikolic u Srbiji to malo pokusati popraviti kao sto su u Hrvatskoj krenuli u resavanje tog problema..iskreno ocekujem u BiH da
      se jednom krene u zaustavljanju mita,korupcije i zaposljavanja podobnih a ne sposobnih za nova radna mjesta...To mogu privatnici da sebi dopustaju
      al nece ni oni moci opstati al drzava i institucije ne mogu to sebi dopustiti jer onda unistavaju javni interes,drustveni i od toga zavise mnogi gradjani.
      Vjerujem i nadam se ovim novim koalicijama u vlasti da ce jednom se i taj problem resavati...
      "Vi Rimljani ste sami krivi jer ste poslali vukove da čuvaju vaša stada a ne pastire."

      Comment


      • #7
       Svi se svom snagom nadamo.

       Bojim se samo da se to ne desi kad crn nokat izraste... znate već na čemu.
       U stvari, ne bojim se. U najgorem slučaju biće nam kao danas. Il' zeru teže.

       Mada mi Fahro djeluje odlučno na onoj slici.
       Da mi sačekamo do izbora... s tim što bi izbor bio kuka il' motika. Za neke i usrana motka, zna se.

       G r u n f
       J e
       ​T i t o !

       XY also!
       Comment


       • #8
        Sta da kazem sem da mu pozelim srecu...
        ”Rat protiv Srba nije više samo vojni sukob. To je bitka između dobra i zla, između civilizacije i varvarstva„.

        (Tony Blair, britanski premijer)

        Comment


        • #9

         Eto.
         Rekoh ja vama već da je Radončić moj favorit za političara u BiH. Ide on.

         Još mi samo javite kad ću moći u Sarajevo na ćevape ali s križićem oko vrata.
         ummagumma

         Unitarna BiH nije rješenje ni za koga, a ponajmanje opcija za Bošnjake. Ako žele uništit to malo ideje o BiH, onda će tražiti unitarnu BiH i time rastjerati sve oko sebe.... Niko nije luda da nakon SFRJ prihvati tuđu dominaciju i unitarizam.

         Comment


         • #10
          Originally posted by vjekoslava View Post

          Eto.
          Rekoh ja vama već da je Radončić moj favorit za političara u BiH. Ide on.

          Još mi samo javite kad ću moći u Sarajevo na ćevape ali s križićem oko vrata.
          Bujrum u Bihac. Stavi ako hoces i dva. Stavicemo hrvatsku zastavu na auto i zajedno se provozati Bihacem.
          ”Rat protiv Srba nije više samo vojni sukob. To je bitka između dobra i zla, između civilizacije i varvarstva„.

          (Tony Blair, britanski premijer)

          Comment


          • #11
           Originally posted by fazlic View Post
           Bujrum u Bihac. Stavi ako hoces i dva. Stavicemo hrvatsku zastavu na auto i zajedno se provozati Bihacem.
           Možda jednom ali Sarajevo je prvi potez.
           Nikad u tom gradu nisam bila. Samo u prolazu brzom cestom.
           Kad osjetim da bez zazora mogu u tom gradu progovoriti hrvatski kao državljanka BiH (jedino moram provjeriti da mi oni iz manjeg entiteta osim životnog prostora nisu i državljanstvo oteli) dolazim.

           Bihać je otvoreniji od Sarajeva.

           Hvala na pozivu Fazliću.

           Stoga čestitam mom favoritu. Red bi bio da glavni grad BiH skine nikab s lica. I nama i vama.
           ummagumma

           Unitarna BiH nije rješenje ni za koga, a ponajmanje opcija za Bošnjake. Ako žele uništit to malo ideje o BiH, onda će tražiti unitarnu BiH i time rastjerati sve oko sebe.... Niko nije luda da nakon SFRJ prihvati tuđu dominaciju i unitarizam.

           Comment


           • #12
            Drž' se, Fahro, kućo stara! Fino sam ja - onomad - rekao da će Fahro doći do vlasti.

            Comment


            • #13
             Originally posted by vjekoslava View Post
             Možda jednom ali Sarajevo je prvi potez.
             Nikad u tom gradu nisam bila. Samo u prolazu brzom cestom.
             Kad osjetim da bez zazora mogu u tom gradu progovoriti hrvatski kao državljanka BiH (jedino moram provjeriti da mi oni iz manjeg entiteta osim životnog prostora nisu i državljanstvo oteli) dolazim.

             Bihać je otvoreniji od Sarajeva.

             Hvala na pozivu Fazliću.

             Stoga čestitam mom favoritu. Red bi bio da glavni grad BiH skine nikab s lica. I nama i vama.             Evidentno je iz komentara da nikad nisi bila u Sarajevu!

             Comment


             • #14
              Originally posted by vjekoslava View Post              Još mi samo javite kad ću moći u Sarajevo na ćevape ali s križićem oko vrata.
              Bujrum dođi odmah,Sarajevo je otvoreni grad.Sarajevu neće smetati križ na tvome vratu.Otkud tolike predrasude o Sarajevu ??

              "Lahko je biti čovjek, teško je biti insan"

              Comment


              • #15
               Originally posted by jesen View Post
               Evidentno je iz komentara da nikad nisi bila u Sarajevu!
               Pridonosi li to sigurnosnoj situaciji ili tvrdiš da je Sarajevo već danas siguran grad za Hrvate?
               Bilo bi mi posebno drago da je tako i u svakom slučaju rado bih se ispričala ako sam pogriješila.
               Uvijek i danas bila sam uvjerena da su ljudi s područja BiH topli i gostoljubivi.

               Ono ali, mene brine...

               U svakom slučaju na strani sam Sarajeva kao otvorenog grada.
               Nikad nisam bila u gradu ali u ratno vrijeme doživljavala sam rat u Sarajevu kao da je napadnuto i trpi nešto moje.
               Danas kroz medije pratim sarajevski korak i radujem se svakom uspješnom.
               ummagumma

               Unitarna BiH nije rješenje ni za koga, a ponajmanje opcija za Bošnjake. Ako žele uništit to malo ideje o BiH, onda će tražiti unitarnu BiH i time rastjerati sve oko sebe.... Niko nije luda da nakon SFRJ prihvati tuđu dominaciju i unitarizam.

               Comment

               Working...
               X