Obavijest

Collapse
No announcement yet.

akademik Filipović...sad i nekad

Collapse
X
 • Filter
 • Vrijeme
 • Show
Clear All
new posts

 • akademik Filipović...sad i nekad

  Nekada...
  " Odgovara li Tihić kao takav Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću?
  FILIPOVIĆ: "Mislim da on njima odgovara utoliko što on svojim pristankom na takav način pregovaranja legitimira njih. Postavlja se i pitanje - Da li zaista Dragan Čović zastupa sve Hrvate i da li Milorad Dodik zastupa sve Srbe? Druga stvar je što je ulazeći u taj aranžman Tihić kao premisu pregovora uzeo to da treba riješiti ustavno pitanje na bazi Dejtonskog sporazuma. On je izjavio da mi treba da napravimo ustupke , da ne treba da gledamo na istoriju, da se ne osvrćemo unazad itd. To znači da ono što nam se svakih dvadeset - trideset godina ponavlja mi ne treba da uzimamo u obzir, što je ne samo glupo nego i apsurdno. Mi smo valjda najveće moguće ustupke već davali i dajemo ih već sto godina. Pobili su nas u Prvom svjetskom ratu , pobili nas u Drugom svjetskom ratu, pobiju nas u ovome ratu i uzimaju nam teritorije gdje su muslimani bili u apsolutnoj većini, u Podrinju naprimjer. Znači oni nas istri***e a onda Tihić izlazi sa tezom da mi opet treba da dajemo ustupke što je nenormalno. Kod tog čovjeka očito nešto ne funkcionira normalno.

  - Bilo je govora o proširenju prudskog procesa ..
  FILIPOVIĆ: Ono što radi Tihić to je direktno rušenje Bosne i Hercegovine. Evo da napravim jednu paralelu - poznato je da se ja nisam slagao politički sa Izetbegovićem, nikad nisam previdio da je Izetbegović legitimno i legalno izabrani predsjednik države i da je on dobio legitimaciju od našeg naroda, ja sam ga podržavao i poštovao. A sada Tihić iako zna da je Silajdžić legitimno i legalno izabran kao predsjednik uime Bošnjaka, on ne kontaktira, ne razgovara niti se dogovara s njim o najvažnijim državnim pitanjima. Šta je to nego ignoriranje državnog uređenja i odnosa u državi, to je rušenje države Bosne i Hercegovine. Tihić je jedna nesreća koja se nama desila i to je moje apsolutno uvjerenje. "

  Sada...

  "tervju... Muhamed Filipović
  Alija je upropastio Bošnjake!

  Kobna greška - Alija Izetbegović i bošnjačko rukovodstvo sa početka devedesetih godine napravili su katastrofalnu grešku odlukom o odvajanju od Jugoslavije, u kojoj su bili rešeni nacionalni problemi Srba, Hrvata i Bošnjaka

  Muhamed Filipović, jedan od najpoznatijih bošnjačkih intelektualaca i član Akademije nauka BiH, kaže da je veliki pesimista i da na veruje u bilo kakav dogovor između Srba, Bošnjaka i Hrvata o budućnosti BiH!

  Filipović ističe da je ogroman doprinos besperspektivnosti zemlje dalo bošnjačko političko rukovodstvo iz devedesetih godina prošlog veka na čelu sa Alijom Izetbegovićem. On smatra da su Izetbegović i saradnici napravili katastrofalnu grešku odlukom da BiH odvoje od Jugoslavije, koja je, prema njegovim rečima, predstavljala državu u kojoj su bili rešeni nacionalni problemi i Srba i Bošnjaka i Hrvata.

  - Izetbegoviću sam bezbroj puta govorio da njegova politika ne vodi ničem dobrom. Kad je pod uticajem zapadnih sila pristajao da vuče poteze koji su naneli veliku katastrofu Bošnjacima, stalno sam ga pitao zašto to radi? Odgovor nisam dobio - kaže Filipović.

  Izgleda da BiH još nije rešila pitanja koja su se postavljala i pre 20 godina?

  - Upravo tako. Stalno se vrtimo ukrug. Pesimista sam i ne verujem da će doći do bilo kakvog dogovora o budućnosti ove zemlje. Ovi na vlasti jedino mogu da se dogovore kako da podele funkcije i nastave da lagodno žive od naših para.

  Kako izaći iz začaranog kruga?

  - Dogovor je uvek najbolje rešenje. Kad je Izetbegović odlučio da BiH izdvoji iz Jugoslavije, ja sam bio jedan od najvećih protivnika te ideje. Još 1991. sam zajedno sa Adilom Zulfikarpašićem pokrenuo inicijativu o postizanju dogovora sa Srbima kako bi se izbegao rat. Zalagao sam se za direktan sporazum između Srba i Bošnjaka i tim povodom sam išao u Beograd. Nikad nisam smatrao da je za Bošnjake dobro rešenje da odu iz Jugoslavije.

  Ipak su otišli!

  - Tako je bilo. Alija je valjda smatrao da nikog ne treba da pita za mišljenje. Milion puta sam ga opominjao da nije dobro to što radi, da nije u redu da o sudbonosnim pitanjima donosi odluke, a da pri tom nikog ne konsultuje. Govorio sam mu da ovo nije samo njegova država i da on nije nikakav sultan. Ali džaba.

  Da li postoji rešenje za krizu koja trenutno potresa BiH?

  - Lideri tri konstitutivna naroda treba da sednu i dogovore se kako bi svi bili zadovoljni. Nema mesta za rešenja koja će smetati bilo kojem narodu. Za to je potrebno i pameti i dobre volje. Toga, nažalost, ovde nema.

  Da li će se Bosna raspasti, postati još labavija ili će se pretvoriti u unitarnu državu?

  - Ne treba ići unapred s tim stvarima. Domaći političari pre svega moraju da postignu dogovor o okviru zajedničkih interesa o kojima vredi razgovarati.

  Šta bi trebalo da predstavlja taj okvir?

  - Srbi treba da vode računa o svom položaju i pravima u BiH da ne bi doživeli ono što su doživeli 1941. Nemam nikakvih problema da jasno kažem da početkom devedesetih u BiH nije uvažena njihova politička volja. Osim toga, Dejtonski sporazum za BiH ništa nije rešio! Naprotiv, samo je zakomplikovao stvari.

  Na šta konkretno mislite?

  - Ovi zapadnjački lopovi takve stvari uvek uređuju na način da u svakoj prilici mogu da se umešaju kao navodni spasitelji! Svako rešenje koje su Amerikanci nametnuli širom sveta ubrzo se pokazalo kao nedovoljno, što opet zahteva njihovu stalnu „pomoć". A njihova pomoć je, kao što svi znamo, da te bog sačuva!

  Zašto onda sve zemlje regiona žele u EU?

  - Nisam pristalica srljanja u EU. Iskreno, ne vidim nikakvog smisla u mantrama koje naši političari stalno ponavljaju o evroatlantskim integracijama. Oni ne znaju ni kuda idu, ni šta hoće, ni zašto to hoće! Oni te mantre ponavljaju zato što su ih čuli od svojih stranih učitelja. O kakvim integracijama pričaju oni koji su dozvolili da se razbije zemlja u kojoj su svi južnoslovenski narodi živeli skoro 100 godina bez nekih većih problema, izuzev u vremenima kad su na vlast dolazili ekstremisti. Njima nije odgovaralo da živimo u istoj državi sa Srbima, s kojima živimo već 1.000 godina, a sad im odgovara da živimo u nekoj velikoj zajednici s Dancima, Norvežanima ili Holanđanima?!"
  Allah mi je svjedok,
  nisam nikakav heroj,
  samo sam kralju rekao,
  Bosnjak sam, nisam broj.

 • #2
  evo jos malo...

  "Dodik je negativna slika srpske politike

  Da naši lideri imaju pameti, oni bi se postavili neutralno i podržali ideju da se Bošnjaci, koji imaju reference, sakupe i zajedno s njima raspravljaju o važnim pitanjima...

  Ideja o Bošnjačkom saboru toliko je snažna da je već prodrmala naše društvo i dijasporu - tvrdi u intervjuu za "Sedmicu" akademik Muhamed Filipović u jeku priprema za održavanje, kako kaže, najvažnijeg bošnjačkog skupa, čiji je inicijator.

  Filipović za naš list govori o Bošnjačkom saboru i onome što bi on trebao ponuditi, napadima i pokušaju njegovog rušenja, novoj bošnjačkoj politici i utemeljitelju "Avaza" Fahrudinu Radončiću, napadima na njega lično iz "Oslobođenja" i "Dana", kao i novim prijetnjama iz svijeta da bi se BiH mogla raspasti i biti gurnuta u nove sukobe.  Opstanak BiH i dalje se problematizira. Iz svijeta dolaze signali da je moguć raspad zemlje, pa čak i novi sukobi. Što mislite o tome?

  - Ono što nam se dešava nije rezultat onoga što nam neko drugi čini, već rezultat našeg djelovanja. Jer, mi smo faktor historije. Nije bitno šta Srbi i Hrvati rade, jer mi znamo šta oni žele. Oni su to rekli još u vremenu Miloša Obrenovića, Karađorđa, u "Načertaniju" Ilija Garašanina, "Velikoj Srbiji" Stevana Moljevića, zaključcima Srpskog kulturnog kruga itd., kao što su i Hrvati to formulirali kroz politiku HSS-a, čiji je Vlatko Maček podijelio Bosnu zajedno sa Dragišom Cvetkovićem. Mi znamo šta oni misle i rade.

  Pitanje je šta mi mislimo i radimo. Tu je ključ stvari. U ovom momentu ja nemam bojazni ili sumnji. Naš narod ide kao jasnoj svijesti o sebi, ka jednom jasnom stavu da je ovo i njegova država i da niko nema pravo da tu državu dovodi u pitanje. Srećom, u tome imamo podršku najvažnijih faktora u svijetu, a to su SAD. Mi trebamo imati modernu i demokratsku liniju, modernu koncepciju BiH i vezu s Amerikom kao faktorom za mir na ovim prostorima.

  Nema Miloševića

  Niste mi odgovorili. Bojite li se da bi BiH mogla nestati i da bismo mogli ući u nove sukobe?

  - Bojim se da neki ponovo budu poneseni time da se putem sile i oružja mogu ostvariti neki ciljevi. Ali, ne bojim se da može biti rata. Ja jako dobro poznajem naše Srbe, Hrvate i Bošnjake. Nemam sumnje da još ima idiota i kojekakvih usijanih glava koji mogu izazvati incidente i rat. Nema osnova za to. Nema više Miloševića i Tuđmana...

  Da, ali ima Milorada Dodika i njegovog SNSD-a?

  - Dodik je samo marioneta srpske politike. Dodik je negativna slika srpske politike. Srbija je mnogo izgubila. Izgubila je Kosovo, Crnu Goru, Vojvodina je uzburkana, njihove ambicije da stvore Zapadnu Srbiju koja će obuhvatiti Kninsku krajinu i Slavoniju je propala. Jedino što imaju kao dokaz da je cjelokupna srpska politika od Miloševića i afirmacije velikosrpskog nacionalizma imala smisla jeste Republika Srpska. I ovi iz Srbije je zato pumpaju. Dodik je pumpan upravo iz Beograda. Nemojte Vi krivo procijeniti, nije to autohtona Dodikova politika.

  Izdajem knjigu zla

  - Uskoro će izaći i jedna moja knjiga. To je knjiga o historiji zla i nekulture. Do sada su ljudi pisali historiju kulture, ali sada pripremam jednu knjigu koja će govoriti o nekulturi u BiH. Ona će obuhvatiti sve moje napade i ljude koji su me napadali. Od prve moje polemike u kojoj sam napadao osporavanje identiteta moga naroda, moje zemlje i mene lično. Tada sam branio svjetsku duhovnu i kulturnu tekovinu muslimana. Jer, braneći pravo muslimana na identitet, njihovo pravo da budu ono što jesu, pravo na kulturu i historiju, ja nisam branio samo svoje pravo, već svjetski princip slobode ljudi i njihovih prava.

  Oni koji su najviše ubijali, oni trube o terorizmu

  - Po Beogradu su se pojavili raznorazni stručnjaci za islamski fundamentalizam. Oni koji su najviše ubijali oni trube o terorizmu. Pa šta je bio Karadžićev pokret već teroristički pokret najvećeg obima. Najveći obim terorizma napravili su Karadžić i Milošević, a u Srbiji trube o terorizmu. Onda u nas pronađu neke benevreke, zabludjele jadnike, izgubljene u svemiru, one koji puste malo brade. E, upirući u njih prstom Srbi pričaju kako takvi ugrožavaju našu sigurnost.


  Radončić je dokazao da je u stanju da nešto stvori

  Kako komentirate ovosedmični zvanični ulazak Fahrudina Radončića u politiku? On je iznio jasan stav da svoje rasurse želi staviti na raspolaganje svome narodu. Ovakav stav je novina u našoj ukupnoj politici.

  - Ja sam nedavno objavio analizu političkog stanja u BiH u kojem sam kazao da sadašnje političke stranke u Bošnjaka nemaju ideja, nemaju intelektualnog i moralnog potencijala da pronađu rješenja za ključna pitanja u današnjoj BiH. Apsolutno, nama je neophodna nova politička inicijativa.

  Ja sam tada rekao da bi institucija "Avaza" možda bila najpogodnija instanca iz koje bi bilo moguće pokrenuti novu političku inicijativu i da za to ima sve moguće kvalifikacije onaj koji je stvorio "Avaz", a to je Radončić. Stvarajući "Avaz", s obzirom na značaj te institucije u našem životu, dokazao je da je u stanju da nešto stvori.

  Prema Vašem mišljenju, šta bi Radončić mogao da donese našoj ukupnoj politici?

  - On bi mogao da donese mnogo. Prije svega, mogao bi donijeti iskustvo kako se stvari uopće mogu rješavati na takav način da se ne dolazi u koliziju s moralom, zakonom, međunarodnim i regionalnim faktorima. On kao svježe lice može okupiti nove svježe snage. Ne bi bilo pametno samo restrukturirati politički ambijent tako da se upotri***e stare snage i da se dobije samo kontrapunkt sadašnjoj politici. Treba nam jedna nova politika, nova politička snaga.

  Uvjeren sam da u nas ima jako mnogo mladih i sposobnih ljudi, koji su postigli rezultate u oblastima u kojima djeluju, koji imaju bistre glave i jasna razmišljanja. Radončić, ipak, ne može sve sam. On je bio uspješan novinar i stvorio je medijsko carstvo i uvjeren sam da on zna kako se sve to radi. Uvjeren sam da svaki čovjek koji želi da nešto novo pokrene, mora imati masu novih ljudi.


  Kakav moj partner u raspravi može biti neka Vildana, neki Kazaz ili neki Željko Ivanković

  Posljednjih sedmica, prije svega uoči najavljenog Bošnjačkog sabora, Vi ste bez ikakvog povoda konstantno meta medijskih napada, prije svega iz krugova bliskih "Oslobođenju" i magazinu "Dani". Štaviše, Marko Vešović je izdao knjigu u kojoj Vas direktno napada. Šta je pozadina tih napada?

  - Poenta tih napada je u tome što ti ljudi ne shvataju i ne razumiju da je konstanta političkog mišljenja u BiH Muhamed Filipović. Nema čovjeka koji ima tako konstantno bošnjačko profilirano i jasno stanovište, koje se ne može kvalificirati kao nacionalističko i islamističko. Zbog toga sam ja njihova dežurna tema.

  S druge strane, njima ide na živce što im ja ne odgovaram. Oni mene neprestano provociraju da bi me natjerali da uđem u njihove vode. A oni kontroliraju medije i mogu praviti konstrukcije. Ja nisam od jučer, ja sam doživio svašta u životu i znam šta znači ući u tuđi medij. Ja sam imao nekoliko "situacija" sa "Oslobođenjem" gdje su mi pravili svinjarije tako što bi mi izmijenili tekst, a onda kazali: "Vidite kakve gluposti piše ovaj čovjek"!?

  Osim toga, ja ne želim komplementirati tim grupama. Pa nisu oni meni partneri uopće. Kakav je moj partner u raspravi može biti neka Vildana (Selimbegović - op. a.), neki Kazaz (Enver) ili neki Željko Ivanković... To su sve ljudi prošlosti. To su sve ljudi kojima smeta nezadrživi tok afirmacije bošnjačkog naroda i kulture.

  Kad se pogleda unazad, vidjet ćete da su oni osporavali naš identitet, da nismo narod, da nemamo svoje književnosti, kulture, umjetnosti... Ti isti su nam govorili da budemo Srbi i Hrvati itd. Pogledajte strukturu tog načina mišljenja i pisanja. Jednim dijelom on je direktno komunistički s ideološkim diktatom i uzimanjem prava da se ocjenjuje tuđe mišljenje, a ne da raspravlja i diskutira.

  Oni zastupaju interese drugih zemalja u odnosu na nas. Osnovna je tu stvar napad na islam i Islamsku zajednicu u BiH, koju sam ja branio. Oni su se infiltrirali u sve druge institucije društva, a sve institucije dijelimo i nemamo odlučujuću riječ. U IZBiH oni ne mogu djelovati kako hoće, tu nisu toliko infiltrirani i zbog toga je to glavna meta njihovih napada."
  Allah mi je svjedok,
  nisam nikakav heroj,
  samo sam kralju rekao,
  Bosnjak sam, nisam broj.

  Comment


  • #3
   ... greška.
   ... so good in waterpolo.

   Comment


   • #4
    Originally posted by fjall_raven View Post
    ... greška.
    da li to pušu neki novi vjetrovi na sarajevskoj političkoj ili intelektualnoj sceni ili se radi o nečemu drugom?
    Allah mi je svjedok,
    nisam nikakav heroj,
    samo sam kralju rekao,
    Bosnjak sam, nisam broj.

    Comment


    • #5
     Originally posted by mislilac View Post
     da li to pušu neki novi vjetrovi na sarajevskoj političkoj ili intelektualnoj sceni ili se radi o nečemu drugom?
     O necem drugom.
     Sve čemer, sirotinja, glad, nesreće... A zašto je tako? Ne znam. Možda zato što smo po prirodi zli, što nas je bog obilježio. Ili što nas nesreće neprestano prate, pa se bojimo glasnog smijeha, bojimo se da ćemo naljutiti zle sile koje stalno obilaze oko nas. Zar je onda čuda što se uvijamo, krijemo, lažemo, mislimo samo na današnji dan i samo na sebe, svoju sreću vidimo u tuđoj nesreći. Nemamo ponosa, nemamo hrabrosti. Biju nas, a mi smo i na tome zahvalni.
     Meša Selimović

     Comment


     • #6
      Eh gospodine Filipoicu.Ne tove Srbi prase uoci Boszica.Sjeti se Fikreta Abdica.Da li prepoznajes novog Abdica medju bosnjackim politicarima.Ako ne prepoznajes, onda su sve price uzaludne.

      Comment


      • #7
       Sjećam se, tamo negdje februar 1991.. Milošević u Sarajevu, Alija i Kiro pristali na četvoročlanu federaciju, a Tunjo navro protiv Alije k'o j..n. Te "izdao bošnjačke nacionalne interese", te "izdao Bosnu i Hercegovinu"...

       A da je bio uz Adila kada je Beg iskreno htio dogovor sa Srbima - bio je. Nekih petnaestak dana ga držalo.

       Comment


       • #8
        Da parafraziram jednog (recimo) pjesnika:

        Sam je sebi kriv sto posto, Tunjo bio, Tunjo ost'o.

        Nesporno inteligentan, povremeno briljantan: filozof, analitičar, teoretičar...
        Ali, ispodprosječan političar: nestalan, mlak, neodlučan...

        Kako juče, tako danas. Paradoksalno stalan u svojoj nestalnosti.
        Začudo, trebalo bi da sa godinama jačaju principi.

        G r u n f
        J e
        ​T i t o !

        XY also!
        Comment


        • #9
         Originally posted by cheguevara View Post
         Da parafraziram jednog (recimo) pjesnika:

         Sam je sebi kriv sto posto, Tunjo bio, Tunjo ost'o.

         Nesporno inteligentan, povremeno briljantan: filozof, analitičar, teoretičar...
         Ali, ispodprosječan političar: nestalan, mlak, neodlučan...

         Kako juče, tako danas. Paradoksalno stalan u svojoj nestalnosti.
         Začudo, trebalo bi da sa godinama jačaju principi.

         Ja ne vjerujem u tvrdnju da je Tunjo političar...

         On je za mene fenomen, .. nije mi jasno kako čovjek u njegovim godinama može biti tako lucidan...

         Mnogi duplo mlađi od njega nisu u stanju sastaviti ni tri njegove rečenice, a zaista su profesionalni političari.

         P.S. Spasonosno u njegovom slučaju jeste neoboriva činjenica da nikada nije promovirao nasilje, secesionizam, nikada nije bio osor i bahat, nikada nije promovirao "pravo jačega", pravo brojnijega.... nikada nije bio "Švabo", a oni "partizani"... (to bi bio taj "fiksni element" i crta njegove istrajnosti)
         Plivadon (07.02.2017.): "Zašto u Zebama nije bilo Srba i Hrvata"?

         Comment


         • #10
          Vrijeme je pokazalo da je osnivanje MBO bio mnogo posteniji potez od SDA Svaki Alijin kec iz rukava je kao sto vidimo danas bio tropa a svijet i ostale bosanskohercegovacke konfesije se pokazali kao bolji bleferi .
          Danas je Tunjo vec zasao u godine pa poceo da trokira i preskace, tako da ga ne treba uzimati za ozbiljno .

          Comment


          • #11
           Akademik Muhamed Filipović i u poznim godinama zadržao svoju prepoznatljivu licidnost kako reče @ummagumma.
           Tokom svog "burnog" života ostao je vjeran svojim korjenima i svojoj domovini.
           Respekt!


           "Lahko je biti čovjek, teško je biti insan"

           Comment


           • #12
            Ovako stoji svjetska politika___clanica ste natoa kandidat ili partner__ne ocekujte pomoc__

            Comment

            Working...
            X