Obavijest

Collapse
No announcement yet.

Ukrajina- politika i zanimljivosti

Collapse
Istaknuta tema
X
X
 • Filter
 • Vrijeme
 • Show
Clear All
new posts

 • Ukrajina- politika i zanimljivosti

  Ukrajina, predivna,plodna, i beskrajno velika zemlja prebogate tradicije i kulturnog naslijeđa. Neraskidivo vezana sa svojom , često brutalnom, sestrom Rusijom, sa kojom je podijelila i najteže momente nacističke agresije i genocida. Preživjela je Ukrajina i još jedan , genocid smišljen i vođen od gruzijskog monstruma Visarionoviča Staljina, što despotska Putinova demokratija još uvijek ne priznaje, te se u svakoj prilici trudi da Ukrajini čita bratske lekcije...

  U burnim vremenima tranzicije u posljednjim godinama 20-og vijeka, zemlja je doživjela i socijalnu katastrofu oličenu u naglom odlasku cvijeta zemlje- stotina hiljada mladih koji su svoju, najčešće nesreću i ropstvo, našli u tzv. "demokratskim" zemljama zapadne Evrope. Ukrajina je potonula u mrak političkih i socijalnih podjela, sa jedne strane rastrzana uplitanjem i ekonomskim i političkim pritiscima Rusije, a sa druge prljavim igrama domaćih poltrona plaćenih od strane SAD i Njemačke.
  Kao i u Bosni, i u Ukrajini je na djelu hirovito sprovođenje politike interesa zapadnih zemalja i njihov brutalni strateški sukob sa Rusijom koji "puca preko leđa" običnog naroda. Paradoksi su brojni, a na kraju je naravno, došao i vjerski šlag na torti, gdje se narod dijeli i zavađa zbog besmislenog rata između dvije sestrinske Crkve.

  Ipak, da je istorija najčešće loša učiteljica, i da socijalni pad zemlje uvijek ponovo budi najmračnije duhove prošlosti, pokazuje se najčišće na primjeru zastrašujućeg rasta nacističkih naoružanih paravojnih grupa u Ukrajini, po uzoru na Rusiju. Oduzelo bi mi mnogo prostora da napišem sve ono zlo koje sam doznao o tim organizacijama, ali suština je bolno jednostavna i nje se treba plašiti. Zaista, teško je shvatiti da su Rusija i Ukrajina postale zemlje sa najvećim brojem naoružanih i za sukob treniranih modernih nacističkih formacija. Zvuči nevjerovatno? I meni, ali nudim vam da jednostavno iskoristite stari dobri Google i provjerite moju tvrdnju, iznenadićete se...

  Narod je to koji je propatio zbog dva brutalna genocida - prvi u kojem je politički podijeljen pa ubijan sa dvije strane : Drugi svjetski rat (hiljade ukrajinaca se borilo na strani SS formacija, uz podršku domaćih političkih izdajnika, kao i u bivšoj Jugoslaviji u isto vrijeme), te Staljinovu brutalnu osvetu- namjerno izazivanje gladi i nezapamćenu bijedu i smrt miliona nedužnih ukrajinaca usljed gladi, bolesti i zaraza koje niko nije pokušavao zaustaviti.

  Tužna je istina da moderna mladost Ukrajine ponovo, iz frustracije i potaknuta beznađem i siromaštvom, fanatično stupa u paravojne formacije čisto nacističke ideologije, povezuje se sa identičnim ruskim organizacijama te sve više prijeti da izmakne nadzoru i labavoj kontroli svojih političkih pokrovitelja, ruskih desničara i obavještajnog podzemlja Rusije i Ukrajine. Njihovi neprijatelji su imenovani. Cilj je stvoriti uslove za obračun koji se ne može izbjeći i koji zasigurno dolazi. Za rat, prostorno nedefinisan, postoji želja, oružje i mete. Čeka se iskra, nečiji mig i pokretanje pakla. A neprijatelj? Neprijatelj je pronađen u muslimanima i islamu, za koje rusko-ukrajinske falange nacista smatraju da se "moraju potući" i da će biti "krvi do koljena" kako bi sačuvali "arijevsku čistoću slavenske rase"...
  Zvuči poznato? Naravno, jer su Himmlerovu i Hitlerovu ideologiju samo maskirali nekakvom verzijom agresivnog "slavenstva". Za Hitlerov Mein Kampf ,njihovi zapovjednici vele da je "poučno gradivo" koje se "prilagođava vremenu i potrebama drugog, slavenskog arijevskog naroda"..

  I tako, dok u slobodno vrijeme ,po napuštenim poligonima i šumama izvode čitave manevre uz instrukcije bivših vojnika, kao civili i građani, po svojim mjestima maltretiraju sve one tamnije boje kože, tuku nesretne studente muslimane iz unutrašnjosti i zakavkaskih provincija, šikaniraju čak i muslimane koji su decenijama bili njihovi profesori, ljekari, javni i kulturni radnici, odlikovani građani... Mladost Ukrajine se okreće u jednom opasnom smjeru, prema davno pokopanim i propalim ideologijama, a politički vrh zemlje Ukrajine je podijeljen, ogrezao u korupciju i kriminal najgore vrste, a ekonomija porobljena rusko-američkim i njemačkim manipulacijama...


  Neonacističke paravojne snage u Ukrajini pripremaju tamošnje nogometne huligana za utakmicu s Engleskom i "susret" s engleskim navijačima na ulicama Donjecka.

  Upravo će u Donjecku 19. jula jedan od domaćina Eura 2012, Ukrajina, u 3. kolu grupne faze igrati protiv Engleza.
  Novinar "The Sun-a" napravio je reportažu sa jednog od treninga huligana pod budnim okom desničarske ukrajinske paravojne milicije "Patriote".
  Borba golim rukama, noževima, pištoljima, sve je to dio treninga mladih ukrajinskih huligana za doček Engleza.


  Osim za nerede tokom Eura 2012, ukrajinski nacionalisti pripremaju huligane i na vrijeđanje tamnoputih reprezentativaca Engleske, poput Rija Ferdinanda i Ashleya Colea.
  Sve tri utakmice grupne faze Engleska će igrati u Ukrajini.


  Vođe paravojne milicije huligane vide kao „instrument“ koji će poslati njihove poruke rasne mržnje u svijet za vrijeme Eura 2012.
  "Patriote" u Ukrajini broje 3.500 članova, a ilegalne su vojne kampove za obuku huligana pokrenuli kako bi ih naučili borbenim vještinama i kako bi ih „uputili“ u svoju ideologiju.


  Jedino što traže od huligana, koje besplatno obučavaju, jeste da pjevaju rasističke slogane sa tribina i učestvuju u anti -imigracijskim protestima na ulicama.
  - Imamo mrežu nogometnih huligana u svakom gradu. Možemo započeti rat samo jednim pozivom. U Ukrajini je huliganstvo pomiješano sa političkim patriotizmom i nacionalizmom - kaže šef "Patriota" Dmytro Semchuk.
  - Mi regrutiramo huligane i koristimo ih da širimo svoje poruke. Mi dijelimo iste uvjerenja. Huligani ovdje nisu kao što su oni u Engleskoj, koji piju svo vrijeme. Ovdje se oni pripremaju i treniraju i uvijek su spremni.
  - Mi ne želimo vidjeti tamnopute nogometaše u evropskim ekipama. Želimo to promijeniti. Naš cilj je jednog dana vratiti zemlju bijelom ukrajinskom narodu.
  "General" Sergej Syvachuk (26) kaže:
  - Mi se borimo za bijelu Evropu na čelu s bijelim vođama.
  - Mi ujedinjujemo mlade ljude koji imaju razvijen osjećaj nacionalizma, kako bi bili spremni braniti našu zemlju i svoja uvjerenja. Nastojimo sarađivati s huliganima, stvoriti što veći pokret, kako bi protestvovali protiv imigracije. Želimo ih trenirati da jačaju ukrajinski nacionalizam, da on bude veći, jači i masivniji.

  - Euro 2012 vidmo kao priliku da pošaljemo našu poruku širom svijeta.
  Syvachuk insistira da je uredu zviždati i vrijeđati crne igrače jer „oni ne bi trebali igrati za evropske reprezentacije“.
  - Oni nisu iz evropskih zemalja - oni su iz drugih zemalja. To je evropski nogometni festival. Ukrajinski igrači žele se sastati s drugim evropskim igračima, a ne igračima iz Afrike.
  - Ako za Englesku igraju crni igrači, to neće biti utakmica Ukrajina protiv Engleske - to će biti Ukrajina protiv Engleske i drugih zemalja.  Nazar Maksymiv (20), bio je među onima koji su došli na obuku.

  Maksymiv je rekao da će biti u Donjecku 19. juna kada Ukrajina dočeka Englesku.

  - Policija će nas pokušati zaustaviti, ali ne mislim će uspjeti u tome. Fudbalski savez se vara ako misle da neće biti nasilja ili da Ukrajinci neće zviždati crnim igračima. Nikome se nećemo ispričavati za to. Jednostavno, ne želimo tamnopute igrače na Euru 2012. Iako nema kartu, Maksymiv je uvjeren da će ući na stadion, na utakmicu protiv Engleza, jer je sigurnost na ukrajinskim stadionima veoma loša.
  Spremni i opasni


  U izvještaju Helsinškog komiteta Ukrajine, kada je u pitanju organizacija „Patriote“ stoji:
  - Ne treba potcijeniti ozbiljnost ove organizacije. Njihove akcije su otvoreno ksenofobične i ekstremističke prirode. "Patriot Ukrajine“ je organizacija u pravom smislu riječi, s jasnom hijerarhijom, akcijskim planom i metodama rada s mladima i medijima.


  Podijeli na: Facebook del.icio.us Digg StumbleUpon Twitter  Last edited by strelok; 18.07.2012., 10:53.
  Nacionalizam je maligna bolest društva koja uzrokuje moralno-duhovni i materijalni slom zajednice.
  https://www.youtube.com/watch?v=XX3QEt7p6JU

 • #2
  Julija Timošenko, jedna od najbogatijih i najmoćnijih političarki, suočava se sa novim optužbama za utaju poreza, te umiješanost u naručeno ubistvo ukrajinskog poslanika prije šesnaest godina, koje naziva apsurdnim i politički motiviranim

  Julija Timošenko

  Početkom 2005. godine Julija Timošenko postala je prva premijerka duboko podijeljene Ukrajine, na zapadni ukrajinski i istočni proruski dio. Iste godine, ovu vrlo obrazovanu damu i prema riječima onih koji su je imali prililiku upoznati vrlo harizmatičnu, Forbes proglašava trećom najmoćnijom ženom svijeta. U politiku je ušla krajem devedesetih godina prošlog stoljeća kao uspješna poslovna žena, s “repovima” kakvi obično prate munjeviti poslovni uspjesi u tranziciji - sa optužbama za pronevjere koje su je 2001. na mjesec dana odvele i u zatvor. Optužena je, naime, za falsificiranje carinskih dokumenata i krijumčarenja ruskog gasa u vrijeme kada je vodila vrlo moćnu kompaniju Ujedinjeni energetski sistemi, koja je bila glavni uvoznik tog energenta iz Rusije u Ukrajinu.

  Sve optužbe protiv nje su odbačene nakon što je postala premijerka. Ali vlada na čije je tada čelo došla raspuštena je već poslije nekoliko mjeseci, nakon međusobnih optuživanja sa njenim dojučerašnjim političkim saveznikom
  Viktorom Juščenkom. U zemlji u kojoj godinama nema političke stabilnosti, tadašnja vladajuća koalicija s njom na čelu nije imala stabilnu većinu u parlamentu. Rivalstvo premijerke Timošenko i vođe opozicije nastavilo se tokom još jednog premijerskog mandata ispunjenog sukobima. Timošenko se 2010. godine kandidirala za predsjednicu, ali je izgubila od Viktora Janukoviča, gubitnika iz Narandžaste revolucije, koju je ona predvodila i postala njen simbol. Sa dolaskom Janukoviča na vlast počinje njen strmoglavi pad. Nikakvi pritisci Zapada do sada nisu dali rezultat, samo je suđenje protiv nje ponovo odgođeno do kraja mjeseca kada se čeka ljekarsko mišljenje o tome da li je u stanju pratiti proces.

  ZAHLAĐENJE ODNOSA IZMEĐU UKRAJINE I EU-a


  Političarka koja je stekla velike simpatije na Zapadu najavama da želi politički i demografski podijeljenu zemlju približiti Evropskoj uniji i NATO-u, dobila je njegovu veliku podršku nakon hapšenja, optužnice i presude kojom je osuđena na sedam godina zatvora zbog potpisivanja štetnih ugovora s ruskim Gaspromom. U avgusta prošle godine počela je izdržavati ovu kaznu, a u međuvremenu, vlasti su prikupljale nove dokaze protiv nje: druga optužnica je tereti za zloupotrebu javnih fondova tokom 1997. i 1998. godine, u vrijeme kada je bila direktor kompanije Ujedinjeni energetski sistemi Ukrajine (SEUU), kao i za utaju poreza, zbog čega joj prijeti i do 12 godina zatvora.

  Sjedinjene Države su nakon presude tražile od Ukrajine da pusti Timošenko, oglasio se i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, koji je također izrazio zabrinutost oko presude, reagiralo je Vijeće Evrope, te Amnesty International tražeći njeno puštanje iz zatvora. Odnos prema bivšoj premijerki, koju u Briselu smatraju žrtvom političkog progona, doveo je do potpunog zahlađenja odnosa između Ukrajine i EU-a. Zbog nje je na neodređeno vreme odloženo potpisivanje trgovinskog sporazuma između EU-a i Ukrajine. Brojni evropski lideri najavili su bojkot nedavno završenog Evropskog fudbalskog prvenstva čiji je, uz Poljsku, Ukrajina bila domaćin. EURO 2012, događaj koji je upravo prema mišljenju analitičara trebao dokazati da Ukrajina pripada Evropi, pokazao je da je ova zemlja ipak još uvijek daleko od nje. Evropska unija, posebno Njemačka, oštro je reagirala na navode o udarcima koje je Julija Timošenko navodno zadobila u ukrajinskom zatvoru.

  Uz njene fotografije objavljene prošle godine, sa nekoliko modrica na rukama i stomaku, koje su objavili svjetski mediji, njen advokat je izjavio da su joj to napravili zatvorski čuvari dok su je 20. aprila na silu odvodili iz zatvora u bolnicu. Odbila je ići u bolnicu jer ne vjeruje ljekarima koje je vlada odabrala i istog dana je stupila u štrajk glađu. Njemačka je posebno bila osjetljiva na slučaj Julije Timošenko, vlada ove zemlje je za nju ponudila da se liječi u Njemačkoj, ali je Kijev to odbio i predložio da njemački ljekari dođu u Ukrajinu i liječe je u bolnici Harkiv, koja prema mišljenju tima njemačkih ljekara, čak i uz pomoć dva ili tri njemačka ljekara, ne može pružiti dovoljnu stručnost. Pozvali su ukrajinskog predsjednika da se rukovodi humanitarnim vrijednostima i da joj dozvoli da otputuje u Evropu na liječenje, ali na takve se pozive on nije odazvao.
  Nacionalizam je maligna bolest društva koja uzrokuje moralno-duhovni i materijalni slom zajednice.
  https://www.youtube.com/watch?v=XX3QEt7p6JU

  Comment


  • #3
   Optužnica, ponovo

   Njemački ljekari su bili posebno zabrinuti zbog toga što je u takvom stanju još stupila u štrajk glađu. Tokom njihove posjete, Timošenko je bila očajna i preklinjala je da je povedu na liječenje. Evropski parlament je početkom prošlog mjeseca odredio Irca Pata Coxa, jednog od njegovih bivših predsjednika, i bivšeg poljskog predsjednika Aleksandra Kwasnijevskog kao izaslanike koji će pratiti suđenje ukrajinskoj opozicionarki Juliji Timošenko. "Krivični progon bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko je primjer pristrasne pravde”, izjavio je u Evropskom parlamentu Štefan Füle, komesar EU-a za proširenje, u okviru debate na jednoj od plenarnih sjednica EP-a održane prije malo više od mjesec dana.

   Ali, ne samo da nije bilo najava da će ukrajinske vlasti uraditi nešto po tome pitanju, već se dogodilo upravo suprotno - državno tužiteljstvo je najavilo novu optužnicu protiv bivše premijerke Julije Timošenko zbog ubistva jednog od najbogatijih Ukrajinaca Jevhena Šerbana na aerodromu u Donjecku. Zamjenik državnog tužiteljaRenat Kuzmin (zadužen za vođenje slučaja protiv Timošenko), u razgovoru za EurActiv, najavio je krajem maja ovu optužnicu. Ubice, odjevene u policijske uniforme, nakon hapšenja priznale su kako je ubistvo bilo naručeno te da su za njegovo izvršavanje primili milion dolara i to s računa koji se dovodi u vezu s Julijom Timošenko i Pavlom Lazarenkom, također bivšim ukrajinskim premijerom, koji je inače u vrijeme ubistva bio predsjednik privatne ukrajinske energetske kompanije koja se bavila uvozom gasa iz Rusije.

   On je na sudu u San Franciscu osuđen za pranje novca i iznudu 2006. godine na devet godina zatvora i izdržava kaznu zatvora u SAD-u. Lazarenko, koji je nekada bio blizak Timošenkovoj, obogatio za vrijeme svog premijerskog mandata od 1996. do 1997. godine. On je prvi strani lider osuđen u SAD-u nakon panamskog vođe Manuela Noriege, 1992. godine. Proglašen je krivim još 2004. godine zbog iznude, pranja novca u kalifornijskim bankama, pronevjere i prometa ukradenom imovinom, a Tužiteljstvo, kojem je zbog složenosti procesa trebalo šest godina da ga uopće započne, zatražilo je pak znatno strožu kaznu, od 18 godina zatvora, kao i povrat otuđene imovine.

   Timošenko se nakon optužbi protiv njega distancirala od Lazarenka. Nekada su ih vezale velike političke ambicije i podrška bivšeg ukrajinskog premijera, a potom i predsjednika Leonida Kučme, koji također potiče iz grada u kojem je ona rođena, Dnjepropetrovska. S Kučmom je kasnije Timošenko došla u veliki sukob. Krajem ‘90-ih, naime, Timošenko je osnovala vlastitu stranku Batkivščina (Domovina), a nakon što 2002. na parlamentarnim izborima njezina stranka osvaja 7,2 % glasova, žestoko se suprotstavlja predsjedniku Kučmi. Godine 2004. , u vrijeme velike napetosti u Ukrajini, inicira stvaranje koalicije «Snaga Ukrajine» kao oblik podrške Viktoru Juščenku na predsjedničkim izborima koji su zbog krađe glasova postali povod za Narandžastu revoluciju.


   BOGATSTVO JULIJE TIMOŠENKO

   Bivša ukrajinska premijerka u dva mandata i najutjecajnija politčarka u ovoj zemlji Julija Timošenko rođena je 1960. godine u ukrajinskom industrijskom gradu Dnjepropetrovsku, gdje je još za vrijeme SSSR-a od mjesnih stranački funkcionera, menadžera velikih poduzeća napravljen dnjepropetrovski klan koji je nakon raspada SSSR-a preusmjerio svoju političku moć prema ukrajinskoj prijestonici Kijevu. Ovaj je grad postao ukrajinski centar zahvaljujući nalazištima ugljena, željezne i drugih ruda, odakle je Timošenko gradila svoje poslovne i političke veze. Diplomirala je i doktorirala na Ekonomskom fakultetu, a krajem ‘80-ih počela je raditi kao ekonomist Ukrajinske naftne korporacije.

   Početkom 90-ih, neposredno prije raspada SSSR-a, ona se odlučila baviti privatnim poduzetništvom - osnovala je lanac videoteka, sa suprugom Oleksandrom Timošenkom, ali u pravi biznis je krenula nakon sloma Sovjetskog Saveza, početkom devedesetih. Počela je trgovati naftom i plinom, preprodavati naftu lokalnim industrijama, postala utjecajna i bogata. Osnovala je naftnu kompaniju, a dobre veze su joj omogućile da dobavlja energente za velike državne industrijske pogone u Dnjepropetrovsku. Njena kompanija je za samo nekoliko godina postala jednom od najmoćnijih kompanija u energetskom sektoru u istočnoj Evropi.

   Godine 1995. Julija Timošenko osnovala je novu kompaniju, Ujedinjeni energetski sistemi Ukrajine, čija se vrijednost procjenjivala na više od 10 milijardi dolara. Sa samo trideset i sedam godina došla je na čelo ove korporacije, stekla veliko bogatstvo, ali i optužnicu za pronevjeru, pranje novca, zloupotrebu položaja, korupciju za koje je i tada govorila da su politički motivirane. Kasnije je obavljala važne funkcije, krajem devedesetih bila je na čelu Odbora za finansije i državni budžet ukrajinske Verhovne Rade (ukrajinske Skupštine), a u periodu od 1999. do 2001.godine, u vrijeme premijerskog mandata Viktora Juščenka, obavljala je dužnost zamjenice ministra za gorivo u energetskom sektoru, što su sve pozicije na koje nije mogla doći bez političke podrške ljudi na vlasti sa kojima je kasnije došla u sukob. Bivša premijerka danas tvrdi da je žrtva osvete svog političkog protivnika, ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča koji ju je pobijedio na predsjedničkim izborima 2010. godine.
   Nacionalizam je maligna bolest društva koja uzrokuje moralno-duhovni i materijalni slom zajednice.
   https://www.youtube.com/watch?v=XX3QEt7p6JU

   Comment


   • #4
    Sudije kao mete

    Grozni zločin u kojem su stradali hrabri sudija Trofimov i njegova obitelj, pokazuje do koje mjere u jednoj zemlji, gdje su na vlasti oligarhije pod kontrolom Rusije i ruske mafije, može da stigne teror. Ukrajina je jedna od zemalja gdje vlada najveća borba između slobodnomislećih pojedinaca, građanskih grupa i monstruozne oktroisane vlasti koja je sačinjena od političkih kriminalaca, tajkuna i nacionalnih izdajnika koji raspačavaju ukrajinsko bogatstvo. Žrtve te borbe su brojne,a priče o njima su svojevrsna tabu tema u toj ogromnoj zemlji.
    Sudija i tri člana njegove porodice obezglavljeni u Ukrajini


    Ukrajinska policija istražuje jezivo ubistvo sudije i tri člana njegove porodice čija obezglavljena tijela su pronađena tokom vikenda u stanu sudije, izjavili su u ponedjeljak zvaničnici.
    Vladimir Trofimov

    Obezglavljena tijela sudije Volodimira Trofimova (58), njegove supruge, sina i sinovljeve djevojke pronašao je pastorak sudije, koji je došao u posjetu u subotu u istočnom gradu Harkivu.

    Ministar unutrašnjih poslova Vitali Zaharčenko rekao je da glave nisu pronađena na mjestu zločina, javio je AP.

    Istražitelji smatraju da su ubistva povezana ili s Trofimovim radom ili s njegovom čuvenom kolekcijom antikviteta.

    Nije bilo očitih znakova provale, a policija vjeruje da su počinitelji pažljivo isplanirali zločin. Vlasti su obećale nagradu od 24.000 dolara za svakog ko ima informacije koje bi mogle dovesti do hapšenja počinitelja.

    Trofimov je presudio nekoliko hiljada slučajeva tokom svoje 30-godišnje karijere sudije, a ubistva su se dogodila tokom ukrajinskog državnog praznika za sudije.

    Ukrajinci su veoma nezadovoljni sa sudskim sistemom svoje zemlje, za kojeg kažu da je zaostavšitna iz sovjetskog doba. U Ukrajini 90 posto slučajeva završi presudom na štetu tuženog.

    Na Evropskom sudu za ljudska prava, Ukrajinci su četvrti po redu po broju upućenih žalbi.

    Počinitelji su također mogli biti u potrazi za međunarodno poznatom kolekcijom novčića Trofimova, ili za njegovom kolekcijom keramičkih figura, medalja ili antiknog namještaja.

    Neki od stvari sudije nestali su iz njegovog stana, kazali su istražitelji, ne saopćivši više detalja.

    Trofimovo ubistvo podsjeća na ubistvo isražnog novinara Heorhija Gongadze iz 2000. godine, čije je obezglavljeno tijelo pronađeno u šumi u okolici Kijeva.

    Glava novinara pronađena je deset godina kasnije na osnovu iskaza osumnjičenog protiv kojeg se trenutno vodi sudski postupak za njegovo ubistvo.

    Tri bivša policajca su osuđena za njegovo ubistvo, ali je glavni planer ovog zločina i dalje u bijegu.
    Sumrak empatije

    Comment


    • #5
     Ukraina- to the land of my soul, with love     and another one:

     Nacionalizam je maligna bolest društva koja uzrokuje moralno-duhovni i materijalni slom zajednice.
     https://www.youtube.com/watch?v=XX3QEt7p6JU

     Comment


     • #6
      Ukrajinka pravi portrete od žvakaćih guma

      Anna Sofia Matveyeva prvo žvaće žvakaće gume, sortira ih po bojama, a onda ih zagrijava u mikrovalnoj pećnici.

      Njena najbolja djela su portreti Stevea Jobsa, suosnivača kompanije Apple, i muzičara Eltona Johna. Za Jobsov portret je bilo potrebno 1.000 žvakaćih guma, a za Johna 250.

      Kako kaže Mtveyeva, trenutno stvara portret Mircea Lucescua, menadžera fudbalskog kluba Shakhtar, za koji će joj prema procjenama također trebati 250 žvakaćih guma.

      Portreti obično budu završeni za sedmicu i po, a Jobsov portret je radila tri sedmice.

      Nacionalizam je maligna bolest društva koja uzrokuje moralno-duhovni i materijalni slom zajednice.
      https://www.youtube.com/watch?v=XX3QEt7p6JU

      Comment


      • #7
       Sloboda za Lučenka i Juliju Timošenko?

       Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič rekao je da će razmotriti pomilovanje za Jurija Lucenka, saveznika bivšeg premijera Julije Timošenko.


       Jurij Lucenko

       Jurij Lucenko, vođa opozicije, osuđen je zbog zloupotrebe položaja, što su zemlje Zapada osudile kao politički motivisan potez države.

       Timošenkova je osuđena na zatvorsku kaznu po istom osnovu i Zapad traži i njeno oslobađanje.

       Osim za Lucenka, Janukovič je rekao da će da razmotri ublažavanje kazne Timošenkovoj, ali samo u slučaju da nadoknadi državi pričinjenu štetu, odnosno oko 190 miliona dolara.

       EU je dala Ukrajini rok do maja da riješi slučajeve Timošenko i Lucenko, istakavši da neće potpisati ključni sporazum o partnerstvu sa Kijevom dok se ne riješi pitanja zatvorenih političara.
       Nacionalizam je maligna bolest društva koja uzrokuje moralno-duhovni i materijalni slom zajednice.
       https://www.youtube.com/watch?v=XX3QEt7p6JU

       Comment


       • #8
        Kraljica Ukrajine (Queen of Ukraina)

        Юлія Тимошенко....
        Nacionalizam je maligna bolest društva koja uzrokuje moralno-duhovni i materijalni slom zajednice.
        https://www.youtube.com/watch?v=XX3QEt7p6JU

        Comment


        • #9
         Predivna zemlja! Boravio sam u nekoliko navrata ,i mogu otvoreno reći da imaju najljepše i najzgodnije žene na svijetu.
         Bošnjaci nemaju neprijatelja - oni imaju sami sebe i što vrijeme više odmiče oni sami sebi postaju sve više nesavladiv neprijatelj i - to je dovoljno za uništenje!

         Comment


         • #10
          Zlata Ognevič          Nacionalizam je maligna bolest društva koja uzrokuje moralno-duhovni i materijalni slom zajednice.
          https://www.youtube.com/watch?v=XX3QEt7p6JU

          Comment


          • #11
           Ima neka tajna veza? Sa ukrajinom?

           "Skice..." su interesantvo štivo. Malo više detalja?

           G r u n f
           J e
           ​T i t o !

           XY also!
           Comment


           • #12
            Naravno da ima veze, saznaćeš na vrijeme.
            Nacionalizam je maligna bolest društva koja uzrokuje moralno-duhovni i materijalni slom zajednice.
            https://www.youtube.com/watch?v=XX3QEt7p6JU

            Comment


            • #13
             Originally posted by strelok View Post
             Naravno da ima veze, saznaćeš na vrijeme.


             Ako sam dobro shvatio, projekat u nastajanju. Ako je tako, nek je sa srećom.

             G r u n f
             J e
             ​T i t o !

             XY also!
             Comment


             • #14
              Podsjećanje na heroje(for three Heroes)              ТРИ БРАТИ (Three Ukrainian young brothers, sons of a widow, who died while fighting for Ukraine - in a forest clash against Russian communist KGB forces, the struggle lasted into late 1950s)
              Ой там у лузі, при долині,
              Червоні рожі розцвіли.
              Ой там повстанці молодії,
              Життя за волю віддали.

              Було їх троє, тільки троє,
              В старої матері вдови.
              Але знайшовся той, хто зрадив,
              Катам червоної Москви.

              Кати криївку обступили,
              Вогню і диму - круговерть!
              Хтось крикнув: "Слава Україні!
              Ми не здамося, краще смерть!"

              І обнялися всі три друзі,
              Ніхто пощади не просив.
              І там гранати більше не рвались,
              І скоростріл більш не строчить.

              Ой там у лузі, там при долині,
              Червоні рожі розцвіли.
              Ой там три друзі молодії,
              За Україну полягли...
              Nacionalizam je maligna bolest društva koja uzrokuje moralno-duhovni i materijalni slom zajednice.
              https://www.youtube.com/watch?v=XX3QEt7p6JU

              Comment


              • #15
               Nacionalizam je maligna bolest društva koja uzrokuje moralno-duhovni i materijalni slom zajednice.
               https://www.youtube.com/watch?v=XX3QEt7p6JU

               Comment

               Working...
               X